Foto: EPA-EFE/Giuseppe Cacace

Sedmostruki svetski šampion u Formuli 1 Britanac Luis Hamilton rekao je da će "verovatno podržati" akciju bojkota društvenih mreža, koju su pokrenuli engleski fudbalski klubovi u znak protesta protiv rasističkih uvreda na račun igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

„Još nisam odlučio, ali za mene je jasno, posebno u našem sportu, da rasizam i dalje predstavlja problem“, rekao je aktuelni svetski šampion, na konferenciji za medije pred trkački vikend za Veliku nagradu Portugala.

Hamilton je dodao da društvene mreže moraju da urade više na suzbijanju rasne mržnje, kao i da potpuno podržava akciju.

„Ako i ovo može pomoći pritisku na ove medije da se bore protiv toga, ja ću biti srećan. Ne znam zašto Formula 1 to ne uradi, ali čujem da to rade mnoge organizacije. Dakle, kao što sam rekao, verovatno ću pratiti i podržati pokret ove nedelje“, zaključio je 36-godišnji vozač Mercedesa.

Na njegovu inicijativu, nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prošle godine od strane policajca, protest vozača protiv rasizma održava se pred svaku trku Formule 1.

Vozač Meklarena Australijanac Danijel Rikardo rekao je da će i on verovatno bojkotovati društvene mreže, dok je njegov timski kolega Britanac Lando Noris postavio pitanje da li je to „pravo rešenje“.

Iz šampionata Formule 1 saopštili su da „podržavaju akciju Premijer lige i drugih sportskih organizacija, koji ističu da se mora učiniti više na iskorenjivanju mržnje na društvenim mrežama“.

Prošle subote „totalnu tišinu“ na društvenim mrežama najavili su, Fudbalski savez Engleske, kao i klubovi Premijer lige, Čempionšipa i Super lige za žene, a ona će početi u petak od 14.00 i trajaće do ponedeljka u 23.00.

Hamilton osvojio 99. pol poziciju u karijeri
Foto: EPA-EFE/DAVIDE GENNARI

Akcija dolazi „kao odgovor na kontinuirano i diskriminatorno zlostavljanje, koje su putem interneta preživljavali igrači i drugi ljudi povezani sa fudbalom“, saopštili su engleski fudbalski zvaničnici.

Evropska fudbalska unija (UEFA) najavila je u četvrtak popodne da će se i ona priključiti akciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar