Len Dawson Foto:John Sleezer / Newscom / Profimedia

NFL svet tuguje.

Len Doson, jedan od najboljih kvoterbekova koji su nastupili u američkom NFL šampionatu, preminuo je u 87. godini.

PROČITAJTE JOŠ...

Doson je rođen u gradu Alajans u Ohaju, gde je počeo da se bavi američkim fudbalom, nakon čega je igrao za univerzitet Pardju iz Indijane, a sjajne partije donele su poziv NFL-a, gde ga je izabrao tim Pitsburg Stilersa 1957. godine.

Za „čelične“ je igrao tri godine, potom je jednu godinu proveo u rodnom Ohaju i dresu Klivlend Braunsa, pre nego što je 1962. zadužio opremu tada Dalas Teksansa (sadašnji Kanzas Siti Čifsi), i potvrdio status legende.

Prvo je sa ovim timom tri puta osvojio tadašnji AFL šampionat, da bi 1970. odveo Čifse do titule pobedom nad Minesota Vajkingsima u četvrtom izdanju Superboul utakmice (23:7).

Briljirao je Doson tad i doneo pravo čudo, s obzirom na to da je Minesota imala status ogromnog favorita pred početak utakmice, pa je proglašen za MVP-ja, ali nije samo to ono po čemu je ostao upamćen.

Na poluvremenu susreta, u momentu kada je njegov tim vodio 16:0, Doson je u svlačionici fotografisan kako puši, a ta fotografija od 11. januara 1970. godine ušla je u antologiju američkog sporta.

BONUS VIDEO Aleks Smit – američki kvoterbek srpskog porekla

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar