Slobodan Kovač, Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Odbojkaši Srbije su uprkos brojnim problemima stigli do polufinala Evropskog prvenstva i dele ih još dva koraka od odbrane titule.

PROČITAJTE JOŠ

Doduše, slede i dva najteža koraka, ali su naši momci i dalje u igri i čini se da bi u završnicu mogli da uđu u najboljoj situaciji od početka prvenstva

Iako evropski prvak, niko nije davao prevelike šanse našoj selekciji da može da ode do kraja, a mnogi su bili skeptični i kada je borba za medalju u pitanju.

O tome je posle pobede nad Holandijom govorio i selektor Slobodan Kovač:

„Standardno je da se ne veruje u nas, ali mi igramo za grb, za sebe i to je najvažnije. Daćemo sigurno sve od sebe“, istakao je Kovač.

Upravo je selektor u skladu sa svojim prezimenom bio kovač dosadašnjih uspeha, jer je uspevao da pronalazi rešenja i vodi ekipu kada god bi se pojavio neki problem i ekipa upala u krizu.

Od starta šampionata se suočio sa izostankom primača i kapitena Nemanje Petrića zbog povrede, koji je nešto ozbiljnije minute imao tek u četvrtfinalu protiv Holandije.

Upravo je prijem bio jedan od elemenata koji je najviše oscilirao i gde su protivnici znali da eksploatišu brojne situacije.

I Uroš Kovačević i Marko Ivović igraju napadački sjajan turnir, ali na prijemu postoji određenih problema.

Upravo je tu uloga Kovača koji je igračku karijeru odigrao na poziciji primača od neprocenjive važnosti. Tajm-auti kojima je znao da preseče seriju rivala, saveti igračima kada bi se našli u problemu, gotovo da su u svakom trenutku davali rezultat.

Ekipa bi se momentalno stabilizovala i pronalazila ritam.

Marko Ivović je napravio ogroman posao pre svega u napadu i postao jedan od najefikasnijih odbojkaša u našem timu, sposoban i da rešava komplikovane lopte.

Dosad je na prvenstvu osvojio 84 poena od čega je imao čak 13 asova i kako turnir odmiče, servira sve bolje i bolje i donosi ogromnu prednost. Čak i kada ne odservira as, često se posle njegovih servisa dobije prilika za kontranapad i osvajanje poena.

Prvi poenter i mozak ovog tima je bez ikakve dileme Uroš Kovačević.

Sa 107 poena je najefikasniji igrač Kovačevog tima i igrač za najbitnije poene kada se lome setovi i utakmice. Raznovrsnost sa kojom poentira i inteligencija u čitanju protivničkih blokova glavna su snaga ove ekipe, pa Jovović gotovo uvek najteže lopte podiže njemu.

Rezultat ove ekipe dobija na težini ako se uzme u obzir činjenica da najbolji igrač Aleksandar Atansijević ne igra ni izbliza turnir na svom nivou.

Muči se popularni Bata na Evropskom prvenstvu i samo 60 poena za njegove standarde je tanak učinak.

U njegovoj igri leži i najveća rezerva Srbije u odlučujućim mečevima u borbi za medalju.

Kovač se nije libio da ga izvede iz igre kada ga ne ide, čak i u onim ključnim mečevima.

Njegova zamena u vidu Dražena Luburića za sada igra odlično.

Kovač mu je davao veću minutažu u mečevima u grupi protiv slabijih rivala, što je bilo dovoljno da ga uvede u pravi ritam.

Zato je sredinom prvog seta u četvrtfinalu protiv Holandije kada Atanasijeviča nije išlo i kada je pretio gubitak prvog seta, Luburića uveo u igru i odmah je sa nekoliko napada i servisa našoj igri dao dodatnu dimenziju.

Upravo je meč sa Holanđanima posle žestokog mučenja protiv Turske u osmini finala bila prava demonstracija Kovačevog maestralnog vođenja ekipe.

Usepo je da na pravi način pripremi momke, iskoristi slabosti u bloku Holandije i igrom kroz srednjake donese dodatni impuls našoj igri.

U mečevima u grupi, Kovač je odlično iskoristio slabije rivale da u igru na turniru uvede neke rezerviste koji mogu da donesu dodatnu dubinu i drugačiji stil.

Tu bi pre svega mogao da bude opasan Perić koji svojom visinom i skočnošću predstavlja problem za protivnika da pripremi blok i odbranu u polju.

Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Kovač će imati tri dana da pripremi ekipu za meč sa Italijanima koja igra izvrstan turnir i da ih dobro odmori i pokuša da odbrani tron.

Srbija je u grupi u meču sa Poljskom, domaćinom i prvim favoritom turnira pokazala da može da igra sa najboljima, pa ostaje da se nadamo da će u poslednja dva meča uspeti da napravi još jedan veliki uspeh.

Kovač veruje u ovu ekipu, a do sada je pokazao da možemo da verujemo u njegovu viziju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare