EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Problem dopinga ruskih sportista već godinama je jedan od najvećih skandala u svetu sporta, a Sud za sportski arbitražu (CAS) je doneo odluku o tome da li će "zbornaja komanda" moći da se takmiči na Olimpijskim igrama i ostalim međunarodnim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ...

Tako će ruski takmičari moći da učestvuju i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, ali i na Zimskim olimpijskim igrama 2022. godine u Pekingu. Ipak, nije prošlo bez ozbiljne kazne, pa će tako Rusi u Tokiju, Pekingu, ali i na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine morati da nastupaju pod neutralnom zastavom. Jedini uslov je da nisu učestvovali u organizovanom dopingu.

Ovu odluku pozdravila je i Svetska anti-doping agencija (WADA):

„Zadovoljni smo jer smo dobili ovako važan slučaj. Dokazali smo da su ruske vlasti manipulisale podacima kako bi prikrile organizovanu doping šemu. Uprkos kontinuiranom otporu i poricanju tamošnjih vlasti, dokazali smo svoj slučaj. Zato je ovo važna presuda, kako bismo uspostavili temelje čistog sporta i sportista širom sveta“, rekao je predsednik ove organizacije Vitold Banka.

Ipak, postoji i trag nezadovoljstva:

„Razočarani smo jer CAS nije podržao svaku od naših preporučenih sankcija i posledica na period od četiri godine, koliko smo zahtevali, ali ovo je svejedno najteža kazna za jednu državu kada je u pitanju anti-doping prekršaj“, dodao je Banka.

Rusima tako neće biti dozvoljeno da učestvuju ili organizuju bilo koji događaj u naredne dve godine, dok će na takmičenjima nastupati bez zastave i himne, mada iz UEFA najavljuju da će Rusima biti dozvoljeno i jedno i drugo, jer ova odluka važi samo za takmičenja na svetskom nivou ili u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Sa kaznom se ne slaže advokat Džim Volden, koji zastupa Gregorija Rodčenkova, uzbunjivača koji je i skrenuo pažnju na problem dopinga u Rusiji:

„Uprkos dokazima o korupciji, prevarama i pokušaju opstrukcije pravde, pre svega kroz pokušaj inkriminacije doktora Rodčenkova preko lažnih optužbi i podmetnutih dokaza, CAs je ponovo dokazao nedostatak želje da se na pravi način izbori sa sistematskim kriminalom u Rusiji. Kazna je prepolovljena, a ruski takmičari će moći da se takmiče u međunarodnim takmičenjima, čime je praktično napravljena samo kozmetička promena“, rekao je Volden.

Ovim povodom se oglasio i sam CAS:

„Posledice koje je panel odlučio da donese nisu ozbiljne poput onih koje je WADA predložila. To, međutim, ne bi trebalo da bude shvaćeno kao bilo kakav vid podrške onome što su ruska anti-doping agencija i ruske vlasti učinile. Vodili smo se logikom proporcionalnosti, u ovom slučaju, želji da utičemo na kulturnu promenu i ohrabrimo narednu generaciju ruskih sportista kako bi učestvovali u sportskim nadmetanjima, ali bez dopinga“, stoji u saopštenju CAS-a.

Podsećamo, CAS je 2018. godine doneo odluku da preinači kaznu WADA kojom je 28 ruskih takmičara kažnjeno doživotnom zabranom takmičenja i sportistima vrati medalje, ali Rusi ipak prednjače po broju oduzetih olimpijskih medalja – 43 medalje su oduzete od Zimskih olimpijskih igara u Solt lejk Sitiju 2002. godine do Londona 2012. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar