Foto: EPA-EFE/Mohamed Abd El Ghany / POOL

Svetska prvenstva i Olimpijske igre često su istorijska prilika da autsajderi i male zemlje dobiju veliku priliku da iskoriste svojih pet minuta slave. Tih pet minuta lepo je produžio gorostasni Gautijer Mvumbi, simpatični rukometaš DR Kongo.

PROČITAJTE JOŠ

Mvumbi je pre početka Svetskog prvenstva u Egiptu imao 5.500 pratilaca na Instagramu, sada je na 24.200 uz pomoć legendarnog Šekila O’Nila.

Turnir mu je bio prilika da postane poznat u svetskoj javnosti, čak i da popriča sa legendom svetskog sporta Šekilom O’Nilom, kog je zadivio pojavom.

Igra u četvrtoj diviziji Francuske, turnir mu je poseban jer je i Kongu ovo prvo učešće na Svetskim prvenstvima. Sa svojom reprezentacijom, senzacionalno je pobedio Angolu sa 32:31, a protiv Tunisa je proglašen za igrača utakmice, iako je njegov tim izgubio ubedljivo sa 38:22.

Mvumbi je dao pet golova na utakmici, i generalno ima dobar procenat šuta, protiv Tunisa je imao šut 5/6, Angole 2/3, Bahreina savršenih 5/5, Danske i Argentine maksimalnih 4/4.

ZABUNA OKO PRAVOG PODATKA O KILAŽI

Visok je 192cm, ali je zabunu predstavljao zvanični podatak da ima 110 kilograma – ispostavilo se da ima 137 kilograma, što predstavlja prepreku da se brže vraća u odbranu, pa saigrači posle svakog njegovog šuta imaju dodatni razlog da se brže vraćaju i postavljaju u defanzivu.

Ipak, kao autentična pojava i momak koji je dobio priliku da svoju zemlju predstavi svetu, sve doživljava kao sportsku bajku, koju je upotpunio video razgovor sa Šekilom O’Nilom.

„Kažu da si ti Šek rukometa, šta se dešava“, pitao je legendarni centar Lejkersa Mvumbija.

„Iskreno, nisam bio spreman za sve ovo. Čak je moja supruga bila prva koja je videla poruku i rekla mi, hej, Šek ti se obratio“, rekao je 26-godišnji Mvumbi za AFP.

Argentinski komentator ga je nazvao „El Gigante“ i Mvumbiju se taj nadimak dopao, preuzeo ga je, uz reči zahvalnosti i Šeku: Nikad nisam mislio da će ovakav dan doći, sada mi ostaje samo da uživam. Moj idol, Šek, javio se. Hvala ti za poruke i podršku“, naveo je Mvumbi.

Koliko je skroman, svedoči način na koji gleda na svu pažnju koju dobija.

„Ako pričaju o meni, pričaju i o Kongu, a mi smo prvi put na Svetskom prvenstvu. To je dobro za naš imidž. Imam poruku i za mlađe igrače koji možda nemaju atletsko telo, borite se za ono što volite, i nikada, baš nikad ne odustajte“, naveo je Mvumbi.

Kad to kaže momak koji je dao četiri gola iz četiri šanse olimpijskim šampionima iz Danske, to sigurno ima vrednost za sve koji su gledali Svetsko prvenstvo, a možda nemaju dovoljno samopouzdanja za sport zbog viška kilograma.

Foto: EPA-EFE/Mohamed Abd El Ghany / POOL

KAKO JE POČELA NJEGOVA PRIČA?

Mvumbi se rodio u Šartru u Francuskoj, roditelji su mu se tu doselili iz Kinšase, a rukometom je počeo da se bavi u lokalnom klubu.

Posle je dobio poziv da se pridruži elitnoj „Creteil“ rukometnoj akademiji, delio je teren sa brojim aktuelnim zvezdama francuske reprezentacije, a sada je član rukometnog kluba „Dre AC“.

Za njega je jednom protivnički trener rekao „da je on drugačiji tip igrača jer ne možeš da ga pomeriš“, a sada se ispostavilo da Mvumbi leti, i kada dobije loptu da šutira, i kada pomisli koliko može da uživa u svojih pet minuta slave.

„Nisam nikada pomislio da ću ovo da doživim, pa sada koristim priliku da iz toga izvučem maksimum. Moj cilj je da se dobro zabavim i da dam sve od sebe“, zaključuje Mvumbi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar