Olimpijske igre u Tokiju pod znakom pitanja Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijski komiteti Kanade i Australije se zalažu za ideju da Olimpijske igre ne bi trebalo da budu održane ove godine.

Kako je navedeno u saopštenjima tih organizacija, ukoliko MOK i Organizacioni komitet OI budu ipak odlučili da takmičenje bude održano ove godine, sportisti iz Kanade i Australije neće učestvovati.

PROČITAJTE JOŠ

Kanađani su uputili apel da se Olimpijske igre pomere za godinu dana „zbog bezbednosti sportista i celog društva“.

„Olimpijski i Paraolimpijski komitet Kanade su doneli tešku odluku da ne pošalju sportiste na Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. OKK i PKK pozivaju čelne ljude MOK-a i MPK-a da odlože Igre za godinu dana. Mi ćemo im ponuditi svu pomoć kako bi rešili problem kompleksnosti kalendara. Razumemo kompleksnost, ali ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti naših sportista i svetske zajednice“, piše u saopštenju.

Iz Australije je stigla ideja o tome da bi OI trebalo da se održe krajem leta 2021. godine.

„Verujemo da je za naše sportiste prioritet zdravlje, kako svoje, tako i ljudi oko njih“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je do oglašavanja došlo kako bi se sportistima dalo do znanja šta su ideje nacionalnih organizacija, u svetlu iščekivanja odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ranije je najavljeno da bi odluka o datumu održavanja OI trebalo da bude doneta u naredne četiri nedelje, kao i da opcija otkazivanja nije u opticaju.

Odluka Kanade i Australije o neučestvovanju njihovih sportista bi bila veliki udarac za Olimpijske igre, pošto su delegacije tih zemalja zajedno imale 737 sportista.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram