Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Država Srbija nastavlja sa starim principima i svoje najbolje ambasadore ponovo dovodi do okolnosti u kojima ih svetska javnost stavlja na stub srama.

Novak Đoković i Nikola Jokić su ispisali istorijske stranice srpskog sporta, ali su njihova imena ubeležena i u spisku zaraženih koronavirusom.

I to u vremenu kada je proklamovano da je situacija sve bolja, da nema velike opasnosti, te da se život treba vratiti u normalu.

Uz očigledno poštovanje preporuke dečijeg pulmologa i alergologa Branimira Nestorovića da „svi treba da se zarazimo“.

PROČITAJTE JOŠ

Prokuživanje virusa među stanovništvom nikada zvanično nije proglašeno kao državna strategija, ali je sasvim jasno da je Nestorović pobedio u trci stručnjaka za dobijanje jačine svog glasa.

Čovek koji se nekažnjeno smejao koronavirusu 11. marta i to u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom prethodnih meseci je nastavljao da bude prva figura „doba korone“, puneći naslovne strane uglavnom provladinih tabloida.

Govorio je Nestorović o svemu i svačemu, a u jednom momentu je svoj talas popularnosti ujedinio sa Đokovićevim, koji je takođe bio veoma aktivan tokom perioda izolacije.

Upravo su njegove aktivnosti naišle na oprečne reakcije, naročito izjava u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa.

Ne želeći da sagledaju ceo kontekst, mediji i javnost su samo shvatili da je Đoković protivnik vakcinacije, na šta se nadovezao i epidemiolog Predrag Kon, ne baš odmerenim komentarom koji je dodatno stavio pritisak na Novaka.

Podsetimo, Đoković je rekao da ne bi voleo da bude prisiljen da uradi tako nešto, ali ne i decidirano da je protivnik.

Ipak, u današnjem svetu ne postoji zlatna sredina, sve je otišlo u ekstreme, pa se i po tom pitanju stavovi svode na najprostije – za ili protiv.

To je spremno dočekala tradicionalno po Novaka neprijatna anglosaksonska javnost, okarakterisavši ga kao „antivaksera“ i čoveka koji propagira stavove „opasne po okolinu“.

Dok je Kon ostavljao statuse na Fejsbuku, Nestorović je otišao i korak dalje…

Nije baš najjasnije zašto, ali je on čak stupio u kontakt sa najboljim teniserom sveta i početkom maja je objavio da „Novak dolazi u Srbiju“.

„Ne treba biti slep, on je čovek mlad, zdrav, bez ikakvog rizika i virus je već nestao. Interesovao se kako može da dođe i oduševilo ga je što samo treba test da ima jer se strašno plašio karantina jer hoće da trenira. Kupio je kartu, ali nema aviona. U Španiji je, u Marbelji, nema nikakve transportne veze da se prebaci. On pita: „Kakva će biti politika prema poslovnim ljudima, da li sam ja poslovan čovek?“, a ja mu kažem ti nisi poslovni čovek – ti si poslovni car. Mislim da bi za njega država mogla da napravi izuzetak“, rekao je Nestorović.

Takvu izjavu dečiji pulmolog dao je 9. maja, dva dana pošto je izjavio da bi „svi trebalo da izađu napolje i zaraze se“.

Čime ako virusa, kako je rekao nema? Pa, virusom, koga i dalje ima. I nikada nije odlazio, iako su mnogi, pa čak i Đoković, dovedeni u zabludu.

Novak je po dolasku u Srbiju krenuo u organizaciju „Adrija tura“, takmičenja koje je za cilj imalo prikupljanje humanitarne pomoći, ali i šansu za tenisere sa lošijim renkingom da zarade novac.

Za tu ideju je dobio sve dozvole, državne, gradske, organizacioni tim se zahvaljivao Ministarstvu omladine i sporta, turniru u Beogradu je prisustvovao i ministar Vanja Udovičić…

Olga Danilović i Vanja Udovičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dakle, država je dozvolila da se sve to dogodi. I da turniru u Beogradu prisustvuju hiljade gledalaca. I da u Beograd dođu strani teniseri. I da ugostiteljski objekti budu otvoreni. I da teniseri i delegacije borave u njima. I da se prave žurke. I da se ne nose maske. I da se ne rade testovi…

Država je dozvolila da se svi zaraze.

Baš kao što je preporučio Nestorović, od koga su se ogradile kolege, ali, kao i uvek, njihovi stavovi se nisu našli na naslovnim stranama listova koji su istaknuti na udarnim mestima trafika i prodajnih objekata.

„Sve što je rekao Nestorović je njegov lični stav, kao kliničara. Njima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima i neočekivanih stvari“, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je apostrofirao i da virus nije oslabio, ali to više nije imao ko da čuje… Karantin je ukinut, kafane su otvorene, što se kaže, udri brigu na veselje kad si već uspeo da te puste s lanca.

Tako je i bilo. Kao pušteni s lanca. A doktor Tiodorović je u neformalnim razgovorima sa novinarima umeo da kaže da mu se „ništa od toga ne sviđa, da voli ovaj narod i da bi novinari trebalo da zovu Nestorovića kada ga već toliko vole“.

Problem u svemu je to što je Nestorović toliko guran od strane vlasti, i to nije samo „lična procena“ u režimske medije da je njegov „lični stav“ nekritički uziman kao stav celog Kriznog štaba.

Za to vreme, Novak je radio na organizovanju turnira. Uveren da je sve u redu.

„Ovde u regionu i u Srbiji imamo sreću da su mere i propisi u određenoj meri blaži nego što je to slučaj u Engleskoj, na Zapadu generalno, u Americi…“, rekao je Đoković pre 20 dana, u najavi „Adrija tura“.

Tih dana se pojavila i informacija da će Mega Bemaks, klub kome je blizak funkcioner SNS i ministar Branislav Nedimović, organizovati oproštaj svom dugogodišnjem treneru Dejanu Milojeviću, kroz utakmicu aktuelnog sastava i igrača na čije karijere je uticao mladi stručnjak.

Praktično bez najave u Beograd je stigao Nikola Jokić, u jeku napora NBA lige da obezbedi sve moguće uslove za nastavak sezone i spreči bilo kakve okolnosti koje bi mogle da dovedu do daljeg širenja virusa.

Košarkaš Denvera i najbolji centar najjače košarkaške lige na svetu za prošlu sezonu je dobio specijalno odobrenje da dođe u Srbiju, čak i da ostane u rodnom Somboru duže od očekivanog.

Po objavi da je Nikola Janković, košarkaš Partizana i učesnik oproštajne utakmice Milojevića pozitivan na virus, u NBA se upalio alarm, pošto se on našao u neposrednoj Jokićevoj blizini.

Tek u utorak 24. juna, američki mediji su objavili da je i Jokić zaražen, te da je pozitivan nalaz dobio prethodne sedmice.

Vest je stigla iz izvora bliskih NBA, što ponovo ukazuje na to da srpska javnost nije imala prave informacije. Ili da nije trebalo da ih ima. Dok ne prođu izbori?

Prošli su… Prošao je i večiti derbi na kom je u svojstvu navijača bio prisutan Vujadin Savić, nekadašnji kapiten Crvene zvezde.

Njemu je bilo dozvoljeno da uskoči u teren po završetku utakmice, dakle kao civilno lice, da se izgrli i izljubi sa svim fudbalerima u crveno-belom dresu, te da kasnije negira da je to uradio, pošto je konstatovano da je pozitivan na testu za koronavirus.

Srećom, on je ostao u Beogradu. Nesrećom, Novak nije i svoj „Adrija tur“ je nastavio u Zadru, odakle je u Monako sa virusom otišao bugarski teniser Grigor Dimitrov.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I krivica za sve je bila svaljivana na Đokovićeva leđa, kao organizatora i inicijatora svega… Kome je neko to dozvolio da bude i nije ga obavestio o svemu.

„Turnir smo organizovali u trenutku u kojem je virus oslabio, verujući da su se stekli uslovi za njegovo održavanje“, naveo je Novak u saopštenju objavljenom uz informaciju da je u njegovom organizmu konstatovano prisustvo virusa.

Novak je verovao. I pogrešio. Jokić je založio svoje ime kako bi došao u svoju zemlju i pokazao da poštuje čoveka koji ga je naučio košarci. I on je verovao da je sve u redu.

I svi mi smo poverovali da se sve vraća u normalu. A zapravo ništa u ovoj zemlji nije normalno. Niti postoji odgovornost za svu tu nenormalnost.

Izgleda da je bilo bitno samo jedno – da vođa što pre dobije novi legitimitet na „one-man-show“ izborima, kako bi učvrstio svoju poziciju pred put u Vašington i izgleda rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Već u ponedeljak, dan posle izbora, pojavile su se nove informacije, zvanični broj zaraženih je počeo da raste, krenulo se u vraćanje mera…

I Kon se vratio sa odmora, možda će nam se Nestorović ponovo nasmejati u lice, možda će Tiodorović i dalje da ćuti, a sasvim sigurno je da svetska javnost neće – mete su im Đoković i Jokić, sjajni sportisti i iskreni Srbi koje Srbija nazad u svet šalje sa pečatom zaraženih, neodgovornih, neozbiljnih, nedostojnih mesta na kojima se nalaze.

Važno je samo da je Nestorović tu gde jeste, da je Vučićeva lista zabeležila ubedljivu pobedu, da je Zvezda proslavila titulu, da kafane neće bankrotirati…

Dok se svi lepo ne zarazimo.

NOVAK ĐOKOVIĆ I KORONA

Novak Đoković je pozitivan na koronavirus

Novak se oglasio posle pozitivnog testa na koronavirus

Pozitivna i Novakova supruga, deca i roditelji ne

Doneta odluka – otkazan “Adrija tur”

Đoković: Sve smo radili čistog srca i iskrenih namera

Burne reakcije na vest o Novaku i koronavirusu

Novak i koronavirus – vest dana u regionu i svetu

Kirjos posle vesti o Novaku: Ne javljajte mi se više

Novakov put do pakla na hrvatskom Jadranu

Hrvatski epidemiolog: Neće biti dobro ako je Novak pozitivan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare