Foto: EPA/PETER KLAUNZER

Pojava Jelene Dokić na Australijan openu izazvala je lavinu oduševljenja, ali i zabrinutosti među njenim navijačima i ljubiteljima tenisa.

PROČITAJTE JOŠ...

Nekada vitka, ova bivša reprezentativka Jugoslavije u tenisu gotovo da je promenila lični opis, što su zabeležile kamere tokom intervjua koji je vodila sa Serenom Vilijams.

No, 37-godišnja Dokićeva nije jedina koja je gotovo izmenila lični opis otkako je završila sa profesionalnim bavljenjem sportom. Takvih slučajeva je bilo mnogo u prethodnim godinama, a pojedine transformacije zaista nas teraju da se zapitamo kako je tako nešto uopšte moguće, kao i da (sa razlogom) počnemo da brinemo za zdravstveno stanje nekadašnjih heroja sa sportskih borilišta širom planete.

Takođe, takav razvoj događaja nije karakterističan samo za jedan sport, pa na spisku ima svega – od bokserske legende, preko košarke, do možda i najvoljenijeg fudbalera u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu.

Princ Nasim Hamed

Jedan od najpopularnijih boksera sa kraja 20. veka, Hamed je u karijeri imao 36 pobeda, od čeka 31 nokautom uz samo jedan poraz u perolakoj kategoriji. Ogromna harizma donela mu je ogroman broj navijača, a u karijeri je bio šampion sveta u WBO, IBF, WBC i IBO kategorijama.

Foto: EPA/Gerry Penny

Otuda i veliko iznenađenje među ljubiteljima „plemenite veštine“ kada su objavljene fotografije na kojima je Princ, samo ovog puta sa nekih tridesetak kilograma viška.

Ronaldo

Luis Nazario da Lima, poznat među ljubiteljima fudbala kao Ronaldo, tokom čitave karijere imao je primetan stomak, ali ga to nije sprečilo da u dresu Barselone, Intera, Real Madrida i Milana trese mreže bukvalno kako stigne.

No, u samom finišu karijere situacija se otrgla kontroli, pa je Ronaldo počeo da se sve više deblja, a na utakmici između zvezda Reala i Rome koja je održana u junu 2017. bio je najdeblji akter susreta, a u nekim situacijama je bilo primetno i da se muči da potrči.

Stiv Frensis

Zvezda NBA lige i trostruki učesnik Ol-star utakmica karijeru je završio 2008. godine, iako je 2010. igrao u Kini za Dakse iz Pekinga. Poznat je bio tokom igranja za Hjuston, Njujork i Orlando po eksplozivnosti, brzini i atleticizmu.

Danas, Frensis ne liči na sebe. Iako ima tek 43 godine, fotografije iz nešto bliže prošlosti izgledaju kao da ima bar dvadeset više.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scotty Beam (@ivanthegreeaatttt)

Čarls Barkli 

Kako su rasle godine, rastao je i stomak, pa legendarni krilni centar i jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige spada među igrače koji su se najviše promenili na tom polju.

Ovako je Barkli izgledao nekada (snimak gore).

A ovako Barkli izgleda danas:

Jan Torp

Čuveni plivač iz Australije i jedan od najboljih u istoriji sa čak 37 zlatnih medalja sa Olimpijskih igara, Svetskih šampionata i ostalih takmičenja važio je za jednog od najzgodnijih, i to ne bez razloga.

Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Danas, primetno je da je penzionerski život ostavio traga, pa je Torp nabacio koje kilo, dovoljno da bude gotovo neprepoznatljiv.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Majk Tajson

„Gvozeni Majk“ je po završetku karijere dopustio sebi da se ugoji toliko da ga nisu prepoznavali, ali je u poslednjih par godina propisno radio na sebi, toliko da je svoje telo doveo do dovoljno dobrog stanja da se vrati u ring. Tajson je poslužio kao inspiracija za veliki broj motivacionih snimaka, a čini se da je i sam veoma rado prihvatio ulogu modela.

Tonja Harding

Vitka i zgodna, Tonja Harding je predstavljala budućnost svetskog umetničkog klizanja.

Ipak, 1994. godine kola su po nju krenula nizbrdo, kada je njen tadašnji suprug Džef Giluli organizovao napad na Nensi Karigan, njenu rivalku na Prvenstvu Amerike i konkurentkinji za Olimpijske igre. Iako je Hardingova od tada došla do 50. rođendana, jasno je da je veliki broj incidenata ostavio traga, pa je tokom godina gotovo promenila lični opis.

Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar