Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi otkazati ili ponovo odložiti zbog koronavirusa, smatra oko 80 odsto Japanaca u anketi koju je sprovela nacionalna novinska agencija Kjodo.

Metodom slučajnog uzorka anketirano je 715 domaćinstava sa biračkom pravom, od kojih je 35,3 odsto glasalo za otkazivanje, a 44,8 odsto favorizovalo je novo odlaganje.

U anketi TBS (Tokyo Broadcasting System) postavljeno je pitanje da li se Olimpijske igre mogu održati. U telefonskoj anketi u kojoj je učestvovala 1.261 osoba, njih 81 odsto je odgovorilo sa „ne“, dok je samo 13 odsto odgovorilo sa „da“.

PROČITAJTE JOŠ

Odgovori sa „ne“ povećali su se za 18 odsto u odnosu na sličnu anketu u decembru.

Kako prenosi Rojters, premijer Jošihide Suga je na udaru jer ističe kako će se Igra sigurno održati, uprkos tome što je na širem području Tokija i još nekim delovima zemlje uvedena vanredna situacija, pošto većina Japanaca smatra da je ta mera zakasnela.

Olimpijske igre u Tokiju zakazane su za period od 23. jula do 8. avgusta, a iz Međunarodnog olimpijskog komiteta u poslednje vreme više puta su naglasili da će se sigurno održati.

Japan je relativno dobro kontrolisao virus, ali je porast broja slučajeva povećao skepticizam u pogledu potrebe za Olimpijskim igrama i opasnosti od potencijalnog dovođenja 15.000 olimpijskih i paraolimpijskih sportista u zemlju, uz desetine hiljada zvaničnika, trenera, sudija, sponzora, medija i emitera.

Japan je koronavirusu pripisao oko 3.800 smrtnih slučajeva u zemlji od 126 miliona ljudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar