Adriana Vilagoš, Angelina Topić, Ivana Vuleta Španović
Foto: Srpski atletski savez/EPA-EFE/ROBERT GHEMENT/VALDRIN XHEMAJ

"Kraljica sportova" dobila je dve mlade kraljice u našoj zemlji, koje sa pravom već sada svi nazivaju naslednicama naše nabolje skakačice udalj, Ivane Vulete

Svetsko prvenstvo za atletičare do 20 godina u Kaliju pokazalo je da je Srbija dobila dve velike nade za budućnost ovog sporta.

PROČITAJTE JOŠ...

Adriana Vilagoš je više nego ubedljivo osvojila zlato u bacanju koplja, dok je Angelina Topić u skoku uvis i pored svih pehova i problema uspela da dođe do srebrne medalje.

Vilagoš ne samo da je odbranila zlato na Svetskom prvenstvu, već je i postavila rekord šampionata sa hicem od 63,52 metara. Koliko je njen nastup bio iznad svih ostalih takmičarki svedoči da je imala čak četiri najbolja rezultata u finalu i da je u petoj seriji odlučila da ne baca koplje jer, prosto, nije bilo potrebe.

„Jako sam srećna, postavila sam rekord šampionata, dva puta sam obarala lični rekord, ovo mi je bilo glavno takmičenje ove godine, jako smo dobro odradili pripreme, nadala sam se dobrom rezultatu, ali baš i ne ovako dobroj seriji. Četiri puta preko 60 metara, probala sam i svetski rekord, ali je još malo falilo“, poručila je Adriana koja je ponosno nosila srpsku zastavom nakon finala.

Začudila je Srbiju prvi put pre tri godine kada je bacila koplje od 400 grama 63,80 metara, a postala je i svetska rekorderka za atletičare do 18 godina.

Bacila je koplje od pola kilograma čak 70,10 metara i onda otišla opet korak dalje. Koplje od 600 grama je u Keniji bacila 61,46 metara i uzela zlato među juniorkama.

Postavila je i rekord države do 20 godina, pa onda pogurala sebe dodatno i postavila novi sa 62,36 metara.

Ipak, moglo je da se desi da umesto atletike, Adriana izabere rukomet i da nastupa za Mađarsku, otkrila je majka Đerđe.

„Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport“, pojasnila je Đerđe.

U to vreme Adriana je bila primljena u mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju, pošto je Mali Iđoš mesto sa žiteljima pretežno mađarske narodnosti.

Međutim, ljudi iz Atletskog saveza Srbije iskoristili su godinu dana koliko su imali „lufta“ dobijenog od Rukometnog saveza Mađarske da pridobiju Adrianu za sebe.

Impresivan je bio nastup i Angeline, kojoj je trener njen otac i naš čuveni skakač uvis Dragutin Topić.

Adriana Vilagoš; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U Kolumbiji se tokom šampionata otrovala hranom koju su im dostavljali organizatori, ali je izašla i pokazala da je najbolja kada je najbitnije.

Angelina je izašla na borilište, preskočila 1,93 metara (koliko i vicešampionka), ali je Vrit Verman, holandska atletičarka, preskočila ovu granicu iz prvog pokušaja što joj je i donelo drugo mesto.

Mrzim patetiku i ono bronza zlatnog sjaja, ali ovaj put to stvarno i jeste tako. Posle jučerašnjih muka ovo je neverovatno. Jer si ti neverovatna“, napisao je Topić, koji je ranije objavio da su deca bila otrovana, pa su čitavu noć povraćala i imala bolove u stomaku.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nakon svega ni sama nije skrivala oduševljenje.

„Takmičenje je prošlo odlično, ispunila sam sva svoja očekivanja čak i više, s obzirom na situaciju od juče kada mi je malo palo samopouzdanje, ali kako se približavalo takmičenje ja sam pokušavala da se pre svega malo mentalno pripremim i uspela sam u tome. Našla sam se na pobedničkom postolju među tri najbolje juniorke sveta. Veoma sam zadovoljna osvojenom medaljom u istoj meri kao i medaljom sa Evropskog prvenstva. Sada se spremam za seniorsko prvenstvo Evrope koje se održava u Minhenu na koje ću otići opuštenije i nadam se prolasku u finale i što boljem rezultatu“, rekla je Angelina.

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu seniorki Ivana Vuleta je bila najstarija takmičarka, a nakon prestupa od 1 milimetra ostala je bez medalje. Dugo se postavljalo pitanje ko će je naslediti, a čini se da je Srbija dobila devojke koje će se sledećih 10 godina boriti za medalje.

Srbija imala još dva predstavnika u finalima

Zorana Rokavec je u skoku uvis zauzela 10. mesto u finalu sa preskočenih 1,75 metara, ali je i ona imala ogromne probleme zbog trovanja, pa nije mogla da prikaže svoje najbolje izdanje.

Najuspešniji od muških takmičara (ukupno 12 mladih atletičara iz Srbije bilo na SP) bio je Bogdan Vidojković koji je zauzeo sedmo mesto u finalu 110 metara sa preponama sa vremnom od 13,81 sekunde.

BONUS VIDEO Ivana Vuleta – devojka koja je vratila nadu u srpsku atletiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar