Ivana Španović
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Prelom metatarzalne kosti primoraće Ivanu Španović na višemesečnu pauzu, a prema prvim procenama srpska olimpijka će se na atletsko bojište vratiti za oko dva meseca, a potom sledi kompleksan rad na podizanju forme.

Ivana Španović je na odličan način nastavila sezonu posle pauze zbog pandemije koronavirusa i na takmičenju koje je organizovao Atletski klub Vojvodina skočila 6,80 metara, međutim povreda koju je Ivana zadobila pre dve nedelje, nakon što je uganula skočni zglob, odvojila ju je od terena na najmanje dve nedelje.

Srpska atletičarka nakon povrede je primorana da mesec dana nosi „čizmu“, a prve procene lekara su da će 14. jula skinuti imobilizaciju nakon čega sledi period oporavka.

PROČITAJTE JOŠ

„Stopalo prilikom skokova trpi stres usled kojeg se neretko javljaju upale ili tramue, pa čak i prelomi i uglavnom u takvim situacijama prvi korak je imobilizacija. Čizma omogućava svakodnevno skidanje kako bi se radile terapije važne za brži oporavak poput lasera, magneta… Takođe, u prvom periodu se radi na traženju uzroka povrede koji je najčešće određeni slalabiji segment. Poredi se snaga leve i desne lože, kao i prednje i zadnje… U profesionalnom sportu neophodno je da svi mišići budu u ravnoteži, a usled velikog tempa dešava se da ne stignemo da se bavimo takvim stvatirma“, obrazložio je za Nova.rs korakre nakon povrede fizioterapeut Milan Ilić.

Nakon imobilizacije koja u proseku traje mesec dana sledi oporavak po posebnom programu koji zahteva takođe nekoliko nedelja.

„Posle skidanja imobilizacije sledi kineziterapija, a u ovom slučaju bazen je idealna opcija. Taj proces ume da traje, pretpostavljam da je Ivana u dobroj formi i samim tim rehabilitacija će trajati kraće, odnosno od četiri do šest nedelja. Niko se iz povrede ne vraća odmah na teren već sledi period prilagođavanja. Nemoguće je imati vrhunsku formu posle pauze od mesec dana. Neophodne su mini-pripreme pre ulaska u samo takmičenje“.

Prelom kosti primorao je Ivanu Španović da odustane od julskih izazova, a doveo je u pitanje i učešće na Dijamantskoj ligu zakazanoj za septembar.

„Dešava se da sportisti posle pauze imaju veću želju i pruže odlične rezultate, ali ovo je vrhunski sport i on ne trpi improvizacije. Ivana ima odličan tim i siguran sam da će oporavak obavljati korak po korak. Teško je verovati da će žuriti sa povratkom na teren, mada kako stoje stvari trenutno, pitanje je i da li će biti sportskih događaja u predstojećim mesecima“, istakao je Ilić.

Prelom najčešći kod fudbalera

Prelom metatarzalne kosti peh je koji se neretko dešava sportistima. Košarkaš Vladimir Lučić, je pre dve godine u dresu Bajerna polomio kost stopala zbog koje bio primoran na operaciju, a u trenažni proces se vratio posle mesec i po dana. Istu povredu nedavno je na individualnom treningu zadobio Tomas Strakoša, golman Lacija, koji je potom morao na dvomesečnu pauzu, a upravo među fudbalerima je ova povreda najučestalija, pa su prethodno zbog nje na višemesečnu pauzu bili primorani Nejmar, Van Persi, Rade Krunić…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar