Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Italijanska vlada usvojila je uredbu kojom se pruža veća autonomija u radu Olimpijskog komiteta te zemlje (CONI), kako bi sprečila suspenziju reprezentacije sa Olimpijskih igara u Tokiju.

To je jedna od poslednjih uredbi premijera Italije Đuzepea Kontea pre nego što napusti funkciju zbog političke krize u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u sredu trebalo da raspravlja da li će Italiji nametnuti suspenziju zbog dvogodišnjeg spora usled mešanja vlasti u rad Italijanskog olimpijskog komiteta.

Čim je uredba odobrena, predsednik CONI Đovani Malago odmah je pozvao predsednika MOK Tomasa Baha i obojica su izrazili zadovoljstvo zbog razvoja dogadjaja.

MOK je osporio osnivanje vladine nove organizacije „Sport e Salute“, koja je formirana početkom 2019. godine za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak CONI.

„Kabinet je odobrio uredbu koja sadrži propise koji pružaju autonomiju Italijanskom olimpijskom komitetu. S obzirom na dugu i slavnu sportsku i demokratsku istoriju naše zemlje, bilo je malo verovatno da bi Italija bila kažnjena. Ali, ova odluka otklanja svaku sumnju i rešava pitanje nezavisnosti CONI“, rekao je ministar sporta Italije Vinčenco Spadafora.

Moguće kazne MOK uključivale su suspenziju, kao i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup reprezentativaca bez državnih obeležja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar