Foto:privatna arhiva

Mali je u kontekstu sporta daleko poznatiji kao fudbalska zemlja, ali je ljubav prema odbojci u Srbiju dovela Musu Konea koji je u razgovoru za Nova.rs otkrio kako je stgao u srpsku odbojku i kakve su mu ambicije sa ekipom Radničkog iz Kragujevca.

Kone je rođen pre 22 godine, a u Srbiju je stigao krajem avgusta kada je pojačao ekipu Niša.

Saradnju sa Nišlijama okončao je nakon što je u klub stigao dizač iz Brazila, pa je prekoračena kvota od dva strana igrača u timu.

Krajem prošle nedelje, Kone je potpisao za Radnički iz Kragujevca gde će igrati do kraja sezone.

Mali čak ni u afričkim okvirima nije naročito poznat po odbojci.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna je od najsiromašnijih zemalja na svetu, a nikada nisu učestvovali na odbojkaškom prvenstvu Afrike koje se održava od 1967. godine.

Kone je u razgovoru za Nova.rs otkrio zašto je počeo da se bavi odbojkom, kako je stigao u Srbiju i kakvi su mu cijevi sa novim klubom.

„Dolazim iz glavnog grada Malija, Bamakua. Fudbal je najpopularnij sport u Maliju, ali se moja cela porodica bavila odbojkom, otac, sestra i brat, koji mi je bio i prvi trener. Zbog toga sam od malena bio fokusiran na odbojku. Karijeru sam započeo u klubu „Komuni V“, jednom od najvećih odbojkaških klubova u zemlji,“ kaže Kone.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Moussa Poua Kone (@pouadante18)

Nakon Malija, Kone se preselio u Katar gde je proveo poslednjih šest godina.

Afirimisao se kao igrač igrajući pet sezona za ekiu Al Sada.

U Srbiju je došao na predlog svog menadžera.

„Poslednjih šest godina igrao sam u Kataru, a u Srbiju sam došao zbog mog menadžera Miomira Trasića. Ideja mi je delovala veoma interesantno. Srbija ima odlične trenere, dobru ligu i odbojka je na visokom nivou. Jako mi se sviđa“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Moussa Poua Kone (@pouadante18)

Obzirom na to da je stigao  u Niš, koji je poznati gastronomski centar, neizbežno je bilo pitanje kako su mu se dopali najpoznatiji specijaliteti sa juga Srbije.

„Probao sam dosta lokalne hrane u Nišu i mnogo mi se svidela, jedini je problem što brzo zaboravim imena jela. Ali volim kafanu. Umeli smo često posle treninga da svratimo da se još malo družimo i pričamo“, kaže Kone.

Prelazak u Kragujevac vidi kao priliku da pomogne ekipi u borbi za šampionsku titulu, koju Radnički čeka od 2010. godine.

„Bio sam srećan zbog dolaska u Kragujevac, znao sam da imaju odličan tim. Nadam se da mogu da pomognem i daću sve od sebe za tim i saigrače. Želimo da budemo šampioni i trudiću se da maksimalno pomognem u ostvarenju tog cilja. Kragujevac mi se dopada, divan je grad, drugačiji je malo od Niša, ali mi se sviđa“, rekao je Kone.

Novi primač servisa Radničkog jako je dobro upoznat sa trofejnom istorijom odbojke u Srbiji, a ima i svoje favorite među srpskim odbojkašima.

„Srpski igrači su velike zvezde, kao Aleksandar Atanasijević ili Uroš Kovačević“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Moussa Poua Kone (@pouadante18)

Srpski jezik još nije savladao, ali već je pokupio nekoliko reči.

„Savladao sam reči kao „zdravo“ ili „kako si“. Jedan saigrač na treninzima voli da nas motiviše vičući „ozbiljno“, pa sam usvojio i tu reč, non-stop je slušam“.

Kone je sam stigao u Srbiju, uz još dvojicu zemljaka koji su otišli u Dubočicu, pa nije bilo teško naslutiti šta mu najviše nedostaje.

“ Ovde se najviše družim sa saigračima, izađemo malo kad imamo slobodnog vremena. Mnogo mi nedostaju Mali, porodica, prijatelji i bivši saigrači. Dugo nisam bio tamo.“, završio je Kone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar