Foto: Promo/FK Obilić Esports

Obilićev esports tim nastupa u profesionalnom takmičenju 11v11 u organizaciji VPG (Virtual Pro Gaming) koje započelo u novembru 2021. godine.

Iako esports iz dana u dan beleži sve veću popularnost, milioni ljudi prate profesionalne i amaterske igrače koje igraju različite takmičarske igre, nije lako zvaničnim fudbalskim klubovima da podignu svoje ime na neki nivo. To je pošlo za rukom Obiliću, bivšem prvaku Jugoslavije iz 1998. koji je napravio FIFA Pro Club tim. Takmiči se u regionalnoj VPG ligi sa ambicijom da od sledeće sezone igraju najjače takmičenje, evropsku VPG ligu, koja je ekvivalent Evroligi ili Ligi šampiona u fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Detalje o PRO Club mode i kako je Obilić oformio svoj esports tim objasnio je Stefan Ljujić, menadžer Obilić eSport: “Pro club mode se pre svega za razliku od običnih utakmica sa prijateljima ili FUT mode gde igraš i predvodiš celu ekipu, igra 11 na 11 gde svako igra jednu poziciju i mnogo je zahtevniji taktički. Svaki igrač mora pronaći sebi poziciju gde se oseća najbolje od napada pa do golmana i na taj način stvoriti dobru ekipu sa ostalih 10 saigrača iz ekipe.”

Da li se sećate početaka i kako ste krenuli baš FIFA da igrate?

„Krajem 90ih godina otac mi je iz Francuske doneo prvi Playstation, to je tada mislim bio među prvim u Srbiji, tako sam kao klinac od 5-6 godina počeo da igram već FIFA 99 i 2000. Posle toga sam prešao na PES koji je tada bio revolucija za fudbalske simulaciju i znatno iznad FIFA sve do zlatne i najbolje PES 6, posle toga sam se ponovo vratio na FIFA koja je tada znatno popravili svoju grafiku i game play“.

Kako vidite domaću scenu u odnosu na inostranu i da li se u Srbiji može živeti od esporta?

„Domaća esports scena kao sve ostalo u našoj državi zaostaje 10-tak godina u odnosu na zapad. Dovoljno je uzeti primer gore navedenih PES i FIFA igre, kod nas tek u poslednjih par godina se počinje igrati FIFA, PES je i dalje u Srbiji omiljena fudbalska simulacija, dok je na primer u Francuskoj već skoro 15 godina izašao skroz iz trenda i skoro da ga više niko i ne igra osim na profesionalnom nivou. Ali raduje me sto se sve više naše ekipe interesuju za esports i shvataju da je to budućnost koja će za koju godinu biti sastavni deo sporta. Vidim da je KK Partizan osnovao svoju esports sekciju, Zvezda već godinama ima svoje timove u nekoliko igara, tako da kao dva najveća srpska brenda oni mogu da podignu esport u našoj zemlji na jedan viši nivo. Ali ako želimo da dođemo do toga, treba i da se ulozi malo para i truda“.

Ove sezone Obilić igra u drugoj najjačoj evropskoj ligi, a vi ste menadžer?

„Neočekivan poziv od predsednika Virtual Pro Gaming koja je inače najveća Pro Club organizacija na svetu, koji je prepoznao naš trud i ozbiljnost i ponudio nam to mesto. Kao menadžer ekipe sam to prihvatio kao veliku čast i priznanje za moj trud u poslednjih par godina na čelu ekipe, a naravno pohvalio bih i igrače koji od početka sezone ulažu maksimalan trud i ozbiljnost da bismo uspeli da dignemo ekipu na još veći nivo“.

Radili ste za PRO Clubs reprezentaciju, koliko ste uživali u tom poslu?

„Reprezentacija je moja bolna tačka. Čast i ponos mi je uvek predstavljati moju zemlju i ističem kad god mogu poreklo i korene. Kao selektor reprezentacije sam pokušao kod naših igrača doneti taj osećaj ponosa kad igraš za svoju zemlju, ali nažalost od starta sam imao probleme da prenesem to na igrače koji nisu imali tu strast i ponos. Za razliku od ostalih reprezentacija sa Balkana nedostaje nam taj motiv i ponos koji bi mogao da nas odvede na veći i ozbiljniji nivo. Nažalost, odlučio sam da dam otkaz sa mesta selektora, jer nisam uspeo svoje ideje preneti na ekipu i bilo je potpuno suludo nastaviti u takvoj atmosferi, ali i dalje imam nadu da će se u narednom periodu pojaviti novi igrači koji osećaju tu strast i ljubav i napraviti od reprezentacije ozbiljnu ekipu“.

Pratite li i ostale Pro Clubs ekipe iz Srbije i regiona?

„Naravno, to je sastavni deo mog menadžerskog posla i moram non-stop da pratim šta se dešava u ostalim ekipama. Pošto se takmičimo u regionalnoj Ligi upoznati smo sa svim ekipama. Srbija trenutno broji tri ekipe i tu je kao najozbiljniji Radnički iz Beograda koji je osvojio ligu i ima odličnu organizaciju već godinama. Ove godine ekipa Galacticos iz Novog Pazara se pojavila i započela je tranziciju sa PES na FIFA koja će verovatno povući nadamo se sve više PES igrača. Od ostalih ekipa iz regiona, od zvaničnih fudbalskih timova, tu je pre svega Olimpija iz Ljubljane koja se takmiči u najvećem rang Pro Club takmičenja i beleži sjajne rezultate. Bosna i Hercegovina je poslednjih meseci sklopila ugovore sa nekoliko zvaničnih ekipa koje se sad takmiče u Pro club modu (Čelik Zenica, Željezničar Sarajevo i Velež Mostar). Tu je naravno par ozbiljnih ekipa iz Hrvatske (Dinamo i Hajduk) i jedna odlična ekipa iz Makedonije – Akademija Pandev“.

PROČITAJTE JOŠ

Kada biste mogli da poboljšate jednu stvar na našoj domaćoj esports sceni, šta bi to bilo?

„Pre svega infrastruktura, jer mislim da naši igrači nemaju dovoljno dobre uslove gde bi mogli da se razvijaju“.

Kako vidite razvoj esporta u svetu i generalno FIFA kao esporta?

„Mislim da u Srbiji generalno počinjemo da shvatamo da je esport budućnost i da ćemo kroz par godina moći da dostignemo nivo nekih zemalja sa zapada. Esports se u svetu razvija brzinom svetlosti i mislim da će uskoro biti sastavni deo sporta i možda olimpijska disciplina. Što se tiče FIFA, generalno FUT mode je mnogo razvijen i ima ozbiljnih takmičenja u svetu, Pro Club je tek u poslednjih par godina počeo da se razvija i mislim da će uskoro biti glavni mode igre ispred FUT-a i stvoriti par ozbiljnih takmičenja sa velikim nagradama.

Šta biste poručili mlađim generacijama koji igraju Pro Clubs i žele jednog dana da igraju u reprezentaciji?

„Poručio bih im pre svega da je potrebno dosta vremena i igre da bi se uklopio u jednu ekipu gde ima 11 različitih igrača i gde svako ima svoj stil igre. FIFA izlazi svake godine i potrebno je menjati svoj stil igre tako da mislim da je “prilagodavanje“ ključ uspeha u ovom modu igre. Što se tiče same reprezentacije i i Srbije, predstavljajte uvek svoju zemlju i u vašim ekipama i sa ponosom pokušajte doći do dresa svoje zemlje“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar