Podeli:
Olimpijske igre
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijske igre u Tokiju održaće se prema planu od 24. jula do 9. avgusta ili...? Nova.rs saznaje da za sada nema razmišljanja o otkazivanju najveće svetske sportske smotre usled epidemije koronavirusa i ta mogućnost meri se promilima, dok su odlaganje ili promena lokacije gotovo nemogući.

Više je razloga za ovakav epilog, a najveći je 12 milijardi evra. Naime, toliko je Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju već uložio u organizaciju samog događaja, pa je jasno zašto je prilično nemoguće pomeranje iz Japana.

Sa druge strane, odlaganje za neki kasniji mesec tekuće godine takođe bi izazvalo velike sportske potrese. Došlo bi do velikih pomeranja u kalendarima takmičenja, što je prilično nezamislivo i neizvodljivo.

“SPREMAMO SE ZA IGRE”

Odbojkašice Srbije
Odbojkašice Srbije Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kako Nova.rs saznaje u Olimpijskom komitetu Srbije, za sada se sve pripreme za OI u Tokiju obavljaju prema planu što se tiče srpskih olimpijaca.

“U skladu sa novonastalom situacijom, Olimpijski komitet Srbije kontinuirano prati dešavanja na nacionalnom i svetskom nivou, i u stalnoj je komunikaciji sa nadležnim zdravstvenim institucijama u zemlji i sa Međunarodnim olimpijskim komitetom. U ovom trenutku, sve pripreme OKS i planovi za Olimpijske igre u Tokiju odvijaju se neometano”, kaže za Nova.rs izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije, Damir Štajner.

PROČITAJTE JOŠ

U slučaju da se situacija oko koronavirusa dodatno pogorša, a ne ide u tom pravcu, mnogo je realnije da se Olimpijske igre u tom slučaju otkažu i uopšte ne održe ove godine. Predviđanja su da će epidemija da se stiša u narednih mesec i po dana, najdalje, odnosno da će situacija biti pod kontrolom. U Aziji već jeste i tamo je broj pogođenih pomenutim virusom već u padu, a u Evropi bukti samo zato što je kasnije stigao na naš kontinent.

“Međunarodni olimpijski komitet u centar svog delovanja uvek stavlja sportiste i njihovu dobrobit. U tom smislu, sve aktivnosti koje preduzima Međunarodni olimpijski komitet po ovom pitanju imaju za cilj bezbednost i zdravlje sportista. MOK je u kontinuiranoj komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i najboljim svetskim medicinskim stručnjacima, i u konsultaciji sa njima je izdao čitav set preporuka sportistima, nacionalnim olimpijskim komitetima i organizacionom komitetu.

Preporuke i instrukcije se odnose na mere prevencije koje treba da se sprovode u cilju zdravstvene zaštite, a pored toga MOK kontinuirano obaveštava sve zainteresovane javnosti o dodatnim merama zdravstvene zaštite koje priprema za period trajanja Olimpijskih igara, naglašavajući da se same organizacione pripreme za Olimpijske igre neometano nastavljaju”, naglašava Štajner.

“OTKAZIVANJA ILI ODLAGANJE NIJE NA AGENDI MOK”

Olimpijske igre Tokio 2020
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Zašto pomeranje Olimpijskih igara nije opcija? Nije ni logistički izvodljivo jer bi značilo i prekrajanje kalendara svih međunarodnih federacija, pa je kristalno jasno zašto nije opcija da budu, na primer, održane u oktobru. Brojna druga takmičenja bi trpela i to jednostavno ne može da se dogodi.

“U ovom trenutku Međunarodni olimpijski komitet ne razmatra mogućnost odlaganja ili otkazivanja Olimpijskih igara, ali prema informacijama sa kojima raspolažemo, preduzimaju se opsežne mere prevencije i obezbeđivanja zdravstvene zaštite sportista tokom Olimpijskih igara. Trenutna situacija sa koronavirusom je viša sila na koju niko iz sistema sporta nije mogao uticati, pa se onda u skladu sa okolnostima koje budu vladale u narednim nedeljama i mesecima može očekivati odgovarajuća reakcija Međunarodnog olimpijskog komiteta. Imajući u vidu da u ovom trenutku otkazivanje ili odlaganje Olimpijskih igara nije na agendi MOK, neodgovorno bi bilo da se Olimpijski komitet Srbije bavi tom vrstom spekulacija”, jasan je Štajner.

Kada bi se odlaganje i dogodilo, to znači da bi MOK morao da kompenzuje troškove svim nacionalnim komitetima, kojih ima 208, u smislu plaćenih smeštaja u Tokio i avionskih transfera. Računica je jasna, a poznato je kakvu ulogu novac (čitaj i tv prava) igraju danas u svetu, ne samo u sportu.

PROČITAJTE JOŠ

“Olimpijski komitet Srbije nastavlja sa pripremama svih uslova za nastup i boravak naših sportista u Tokiju. Pripreme naših sportista se odvijaju neometano, dok se njihov nastup na takmičenjima u zemlji i inostranstvu do Olimpijskih igara prilagođava aktuelnoj zdravstvenoj situaciji i promenama u kalendarima takmičenja nadležnih međunarodnih sportskih federacija. Iz pozicije obezbeđivanja logistike našem Timu pred i tokom Olimpijskih igara, pripreme teku u skladu sa planiranom dinamikom i procedurama. Sa druge strane, uvažavajući aktuelnu situaciju vezano za korona virus, Olimpijski komitet Srbije je intenzivirao kontakte sa nadležnim državnim zdravstvenim organima, održao konsultativne i informativne sastanke sa nacionalnim granskim sportskim savezima na ovu temu. U narednom periodu, u skladu sa razvojem situacije, planira dalje korake u cilju prevencije i zdravstvene zaštite naših najboljih sportista tokom Olimpijskih igara u Tokiju”, poručio je Štajner.

“PLAMEN ĆE BITI UPALJEN”

Olimpijske igre plamen Tokio 2020
Foto: EPA PHOTO EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Čuveno paljenje olimpijskog plamena, koji će potom ići iz grada u grad zemlje domaćina, počinje 20. marta. Odlaganja nema i plamen će, prema ranije utvrđenom planu, započeti svoju “šetnju” Japanom sa verovanjem da će Igre biti održane u Tokiju.

“Međunarodni olimpijski komitet ima kontakte sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i najrelevantnijim i sigurno će, kao i u nekoliko sličnih situacija do sada, preduzeti sve mere za zdravstvenu zaštitu svih učesnika Olimpijskih igara. Svet se i prethodnih godina suočavao sa globalnim zdravstvenim problemima koji su bili pretnja po bezbednost učesnika Olimpijskih igara (zika virus pred Olimpijske igre u Riju 2016, ebola pred Olimpijske igre mladih u Nanjingu 2014. ili norovirus tokom Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. godine) i Međunarodni olimpijski komitet je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i najrelevantnijim medicinskim stručnjacima iz celog sveta u tim situacijama uvek preduzimao sve mere za zdravstvenu zaštitu svih učesnika Olimpijskih igara. Sigurni smo da će MOK na identičan način delovati i u ovoj situaciji”, zaključuje Štajner za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram