Foto: EPA/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Oni su celog života sanjali da pobeđuju, ostvaruju dobre rezultate i kada su po godinama došli što bi se reklo do zenita i kraja - nastavili su. Pobedili su godine i nastavili da oduševljavaju poklonike sporta širom planete.

PROČITAJTE JOŠ:

Ogromni zahtevi, veliki napori, stres i povrede, skraćuju karijere mnogim sportistima, pa su zato ono koji su uspeli sve to da prebrode i nastave da se bore i u poznijim sportskim godinama, pravi dragulji.

Pamte ih mnoge generacije, oni koji su svedoci njihovih prvih profi koraka, ali i oni koji tek stiču saznanja i počinju da se interesuju za sportska takmičenja.

I ujedno, dragocen su primer svima koji žele da krenu njihovim putem, jer nije lako doći do vrha i dugo ostati na njemu.

„KRALJ KAZU“

Kada se priča o dugovečnosti u sportu, nezaobilazan je primer japanskog fudbalera Kazujošija Mijure, fudbalera Jokohame.

On je nedavno postao najstariji igrač u istoriji svih svetskih elitnih takmičenja jer je sa 53 godine započeo svoju 35. profesionalnu sezonu!

„Kralj Kazu“, kako ga zovu je nedavno na meču Jokohama – Kavasaki, koji je počeo u startnoj postavi, postao najstariji aktivni fudbaler ikada u svim elitnim ligama sveta.

Od ranije je u Ginisovoj knjizi rekorda i kao najstariji strelac jednog gola u elitnim ligaškim takmičenjima, a za reprezentaciju Japana, za koju je ubeležio 89 nastupa, debitovao je još 1990.

„Kazu“ je i prvi igrač iz Japana koji je proglašen za azijskog igrača godine, a tokom karijere u kojoj je postigaom preko 200 golova, igrao je i za Santos Đenou i Palmeiras.

Fudbaler iz Šizuoke se fudbal se zaljubio kao dečak, pošto je njegov otac 1970. na Mundijalu u Brazilu snimao video snimke osmomilimetarskom video kamerom.

Tada je imao samo tri godine, ali kasnije je gledao sve te snimke kao dečak i zavoleo fudbal zbog Pelea.

„Postao sam ljubitelj igre Brazila. Od tada sam želeo da postanem profesionalni fudbaler“.

Sa 15 godina porodica se preselila u Brazil, a 1986. je zaigrao za Santos i tu je ostao četiri godine.

U Jokohami je od 2005. Tada je imao 38 godina. Stalno produžava ugovore, a dokle će igrati, kaže da ne zna.

„Malo teže se oporavljam posle mečeva od ovi mlađih, to je tačno, ali imam i dalje tu strast da nastavim. To me drži“, priznaje Mijura.

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

BREJDI JE ČUDO

O Karijeri NFL zvezde Toma Brejdija sve se zna. Čudesni rekordi, briljantna karijera, ali on ne pomišlja da prestane.

Jedan od najaboljih kvoterbekova u istoriji igre, 3. avgusta je proslavio 43. rođendan, nedugo pošto je uzdrmao svet prelaskom iz redova Nju Inglanda u Tampu Bej.

Celu profesionalnu karijeru do ove sezone, nosio je dres Patriotsa, da bi se preselio na jug, na Floridu, i postao član Bakanirsa.

Za najbrajanje njegovih rekorda trebalo bi mnogo prostora, ali mnogi veruju da mu je motiv da igra i u ovim godinama taj što želi da postane najstariji igrač u NFL ikada.

Trenutno je najstariji igrač u NFL, ali nedostaje mu još pet godina da obori rekord Džordža Blande koji je igrao 26 NFL sezona i povukao se sa terena u 48. godini.

Brejdi je posle startnog poraza u novoj sezoni sa Tampom, pomogao ekipi da zabeleži potom dve pobede, nad Karolina Pantersima (31-17) i Denver Bronkosima (28-10).

„Dopada mi se to što sam izabrao da igram sa ovim igračima i trenerima, što sam postao igrač Tampe. Napravio sam sjajan potez i sviđa mi se ono što vidim ovde“, rekao je nedavno Brejdi.

Foto: Reuters/Mohammed Dabbous/Guliver

TENISKI METUZALEMI

U svetu tenisa sve se češće događa da imamo igrače koji su aktivni i duboko u četvrtoj deceniji.

Ako mislite da su Rodžer Federer i Serena Vilijams, koji su u avgustu i septembru proslavili 39. rođendane najstariji, varate se, ima neko ko je ispred njih u tom pogledu.

Venus Vilijams je godinu dana starija od Serene i igra i u 40. godini, iako ne tako uspešno kao ranije, kada je osvajala trofeje kao od šale.

Kod tenisera, izdvaja se Ivo Karlović. Možda nema takve rezultate kao Federer, ali Karlović, koji je krajem februara proslavio 41. rođendan i dalje privlači pažnju gde god igra.

Nekada 14. na svetu, sada 131. na ATP listi, nedavno u Njujorku igrao je u glavnom žrebu turnira i zaustavljen je u prvom kolu.

Karlović je sa 211 centimetara košarkaš među teniserima, poznat po sjajnom servisu i igra svoju 20. profesionalnu sezonu.

Među onima koji su dugo u svetu tenisa, osim Federera i Vilijamsovih je i Tomi Robredo koji je nedavno proslavio zanimljiv jubilej, 20 godina otkako je ostvario prvu pobedu na Rolan Garosu!

I ne samo to, tog 21. septembra u kvalifikacijama za glavni žreb turnira u Bulonjskoj šumi, učinio je to isto – pobedio.

ZLATANU KORONA NE MOŽE NIŠTA

Zlatan Ibrahimović je u subotu. 3. oktobra proslavio 39. rođendan.

Čudesni Šveđanin, koji trenutno nosi dres ekipe Milana, ne pomišlja da se zaustavi. Kaže da je kao vino, što stariji, to bolji.

Niko ne zna kada će se čarobnjak iz Malmea povući sa terena, pa verovatno ni on sam.

Kaže da planira da igra duboko u narednoj dekadi, a nedavno je obelodanjeno da je bio pozitivan na testu na koronavirus.

Poznat po svojoj izuzetnoj duhovitosti, Zlatan je u svom stilu prokomentarisao rezultate testa.

„Juče sam bio negativan na testu za koronu, a danas pozitivan, iako nemam nikakve simptome. Kovid je imao hrabrosti da me izazove – loša ideja!, poručio je Zlatan.

Da je više ovakvih sportista sa ovakvim sportskim duhom.

U svakom slučaju, dobro je što još imamo prilike da ih gledamo i radujemo se njihovim uspesima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar