Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ekipa Baltimor Rejvens otkazala je trening u znak borbi za socijalnu pravdu u SAD. Kako je saopšteno, glavni trener Džon Harbo će se u petak posle 20 časova po srednjeevropskom vremenu obratiti javnosti.

Posle treninga u četvrtak, Rejvensi su održali sastanak i izdali saopštenje sa spiskom zahteva za borbu protiv rasizma i socijalne nepravde.

„Rasizam je ugrađen u tkivo temelja naše nacije i predstavlja mrlju u istoriji naše zemlje. Ako želimo da promenimo kurs i učinimo naš svet boljim mestom, moramo da se suočimo sa ovim problemom i postupimo sada kako bismo uveli pozitivne promene“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od tih koraka je zahtev da senator Mič Mekonel iznese na glasanje predlog zakona „Džordž Flojd“ o pravosuđu i policiji. Predlog je već usvojio Kongres Predstavničkog doma, ali Senat o njemu još nije izglasao. Zakon o policiji „Džordž Flojd“ detaljno opisuje široke mere za borbu protiv prekomerne sile i rasne pristrasnosti od strane policijskih službenika.

Predlog zakona nazvan je u čast Floida, nenaoružanog 46-godišnjeg crnca, brutalno ubijenog tokom hapšenja u maju. Njegova smrt u Mineapolisu izazvala je ogromne proteste, ali je policija nastavila pucanje na nenaoružane crnce. Nenaoružanju 26-godišnju Brionu Tejlor smrtno su ranili policajci koji su u martu izvršavali nalog za pretres. Policijski službenici u Kenoši upucali su 29-godišnjeg Džejkob Blejk, dok je otvarao vrata svog automobila, a njegovo troje dece bilo u vozilu. Blejk je paralizovan od struka naniže.

Prvo su u sredu Milvoki Baks odbili da igraju NBA plej-of utakmicu u znak protesta zbog pucanja policije na Blejka, da bi zatim drugi timovi iz NBA, WNBA, NFL, MLB i NHL sledili njihov potez.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar