Berni Eklston, Luis Hamilton
Berni Eklston, Luis Hamilton; Foto: EPA/Jens Buettner

Berni Eklston, bivši šef Formule 1, ubeđen je da se Luis Hamilton sledeće godine neće vratiti takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, Maks Festrapen je u dramatičnoj završnici stigao do titule, a posle kontroverzne završnice Hamilton je bio vidljivo razočaran. Ipak, smogao je snage da čestita rivalu koji ga je ostavio bez osme titule šampiona Formule 1.

Bivši šef je razgovarao sa ocem Hamiltona i tvrdi da bi Luis mogao da odustane od Formule 1. Barem na jednu sezonu, a otkrio je i šta očekuje da radi Britanac koji ima titulu viteza.

„Mislim da se neće vratiti, mislim da se neće takmičiti sledeće sezone. Strahovito je razočaran raspletom utrke u Abu Dabiju. Mogu da ga shvatim. Sa sedam naslova je izjednačen s Mihaelom Šumaherom i sad je pravo vreme da ispuni svoj san i postane preduzetnik u svetu mode“, rekao je Eklston.

Šta se dešavalo u završnici trke u Abu Dabiju?

Neprekidno se pojavljuju naslovi da je Hamilton brutalno pokraden, a da je to bila orkestrirana akcija Majkla Masija, sudija i ljudi koji vode Formulu 1. Engleski mediji i dalje analiziraju kako je jedan od miljenika nacije ostao bez osme titule kojom bi postao prvi u istoriji sa ovakim dostignućem.

Internetom kruži snimak razgovora Hamiltona i njegovog tima. Pre te poslednje trke u Abu Dabiju su Maks i Luis imali po 369,5 bodova. Hamilton je u poslednjih 20 krugova ušao sa čak 17 sekundi prednosti, ali i sa istrošenim gumama, dok je Maks imao nove.

U jednom trenutku se učinilo da će odluka sa manjim brojem odlazaka u boks biti prava taktika Mercedesa, sve se promenilo kada se pojavio sigurnosni automobil.

Nikolas Latifi je doživeo udes, pa je vozilo izašlo na stazu. Hamilton je tada bio prvi, a Ferstapen drugi.

Ferstapen je samo nekoliko krivina nakon odlaska sigurnosnog vozila pretekao Hamiltona i tako osvojio prvu titulu.

Zbog neobičnog tumačenja pravila o sigurnosnom vozilu na pet krugova do kraja je došlo do propusta koji je odredio pitanje šampiona.

Hamilton je ubrzo poručio timu.

„Čoveče, ovom trkom se manipulisalo“, rekao je Hamitlon.

Još uvek je bio u bolidu kada je posumnjao da nije sve bilo regularno.

Inženjer iz njegovog tima Peter Bonington pričao je sa Hamiltonom, a njihov razgovor dovoljno govori kakva je panika odjednom zavladala u timu.

Bonnington: Maks je zapeo u prometu, razmak je sada 12 sekundi. Na stazi je sigurnosni automobil.

Hamilton: S****, čoveče, pa to je neverovatno. Što se događa iza mene?

Bonington: Ferstapen je odlučio da ide u boks.

Hamilton: Po nove gume?!

Bonington: Luis, on je to mogao da priušti sebi. Mi nismo jer bismo izgubili poziciju na stazi. Mora se sav ovaj nered počistiti sa staze, moguće je da nećemo uopšte krenuti ponovno.

Opšta panika je savladala kada su sudije dopustile vozačima koji su zaostajali čitav krug, a bili su između Hamiltona i Ferstapena, da preteknu Britanca i dođu na kraj kolone.

Hamilton: Je li to on iza mene… S novim gumama?!

Bonington: Ja sam bez reči Luise, apsolutno sam bez reči.

BONUS VIDEO Sudar Hamiltona i Ferstapena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar