Foto: EPA-EFE/Hamad I Mohamed

Luis Hamilton, vozač Mercedesa,  pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina, koju je obeležio veliki incident kada se zapalio bolid Hasa Romana Grožana.

Trka se završila iza bezbednosnog vozila, pošto se tri kruga pre kraja zapalio bolid Rejsing Pointa Serhija Peresa, koji je u tim trenucima bio treći.

PROČITAJTE JOŠ:

Sedmostruki svetski prvak Hamilton ostvario je 95. pobedu u karijeri, a 11. u sezoni. On je trku završio za sat, 34 minuta, 01,829 sekundi.

PROČITAJTE JOŠ: Grožan goreo 26 sekundi – detalji strašne nesreće na trci

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Ferstapen sa zaostatkom od 1,254 sekundi, a treći je bio njegov timski kolega Aleksandar Albon sa 8,005 sekundi zaostatka.

Četvrto i peto mesto zauzeli su Lando Noris iz Meklarena i Karlos Sainc, dok je šesti bio vozač Alfa Taurija Pjer Gasli. Vozač Renoa Danijel Rikardo zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Valteri Botas iz Mercedesa, deveto mesto zauzeo je vozač Renoa Esteban Okon, a 10. je bio Šarl Lekler iz Ferarija.

Hamilton je dobro startovao sa 98. pol pozicije i zadržao prvo mesto, Botas je pao na šesto, Verstapen, Peres, Albon i Rikardo su napredovali za jedno mesto, kada je trka prekinuta posle udesa Romana Grožana. On je posle kontakta sa Danilom Kvjatom iz Alfa Taurija udario u zaštitnu ogradu nakon čega se zapalio bolid Hasa i prepolovio. Francuski vozač je i pored velikog plamena ostao priseban i iskočio je iz zapaljenog bolida, kada su mu pomogli redari.

Grožan je u bolnici na pregledima, a iz njegove ekipe saopšteno je da je dobro i da je zadobio lakše opekotine ruku i nogu, a mediji su preneli i da je slomio rebra.

Trka je nastavljena posle sat i po vremena kada su redari popravili zaštitnu ogradu i očistili stazu. Hamilton je poveo, odmah je Peres obišao Verstapena za drugo mesto, ali se dogodio novi incident, u duelu Kvjata i Lensa Strola prevrnuo se bolid Rejsing Pointa, a Strol je rekao putem radija da visi naopako.

Foto: EPA-EFE/Kamran Jebreili

Izašlo je bezbednosno vozilo na stazu, a redari su odmah reagovali i izvukli Strola iz bolida. Kvjat je zbog tog incidenta dobio kaznu od 10 sekundi. Pojedini vozači su za to vreme otišli na zamenu guma, među kojima i Botas, koji je posle toga pokvario plasman. Trka je nastavljena u devetom krugu, Hamilton je vodio ispred Ferstapena i Peresa.

Gasli je zatim obišao Leklera za deveto mesto, a u međuvremenu Hamilton je uvećavao prednost na prvom mestu, do 17. kruga imao je 3,4 sekunde prednosti nad Ferstapenom.

Vozači su zatim počeli da odlaze u boks, Hamilton je na zamenu guma otišao u 20. krugu, a vodjstvo je pruzeo Ferstapen, ispred Peresa, pošto se sedmostruki svetski šampion vratio kao treći na stazu. U 21. krugu u boks su otišli i Ferstapen i Peres, pa je Hamilton vratio vođstvo ispred vozača Red Bula i Rejsing Pointa.

U tim trenucima dobro je vozio Botas, iz kruga u krug je popravljao poziciju, ali ga je u 25. krugu obišao Noris za šesto mesto. Botas je krug kasnije otišao u boks, posle čega je pao na 14. mesto. U 35. krugu Ferstapen je otišao na zamenu guma, zadržao se nešto duže nego inače i vratio se kao treći. Krug kasnije u boks je otišao i Hamilton, a na stazu se vratio kao prvi ispred Peresa.

Dobro je vozio Rikardo, u 39. krugu obišao je Okona za 10. mesto. U 47. krugu Ferstapen je otišao u boks i vratio se na stazu kao drugi, a posle toga vozio je najbrži krug.

Sainc je pet krugova pre kraja obišao Gaslija za šesto mesto, a par krugova kasnije dogodio se incident, kada se zapalio Peresov bolid, zbog čega je bezbednosno vozilo izašlo na stazu. Peres je tada bio treći, ali je morao da odustane.

Hamilton je pitao da li da ide na promenu guma, ali su ga iz ekipe obavestili da neće imati dovoljno vremena da izađe ispred VFrstapena, pa je svetski šampion ostao na stazi i kao prvi završio trku iza „sejfti kara“.

Naredna trka u šampionatu vozi se naredne nedelje za Veliku nagradu Šakira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar