Foto: EPA-EFE/Miguel Medina

Luis Hamilton, pilot Mercedsa osvojio je pol poziciju u trci za Veliku nagradi Italije koja će u nedelju biti vožena na legendarnoj stazi Monca.

Britanac kome je ovo 94. pol pozicija u karijeri, krug koji mu je doneo prvo mestu u prvom startnom redu, „preleteo“ za jedan minut, 18 sekundi i 887 hiljadetinki, s prosečnom brzinom od 264 kilomatara na čas, što je najbrži krug u istoriji Formule 1.

PROČITAJTE JOŠ

Prethodno, najbrži krug na bilo kojoj stazi Formule 1 izvezao je Finac Kimi Raikonen u bolidu Ferarija, takođe u Monci, pre dve godine, sa prosečnom brzinom od 263.587 kilometara za čas, za 1.19.119 minuta i tako posle 14 godina oborio rekord fenomenalnog Kolumbijca Huana Pabla Montoje koji je 2004. imao vreme 1.19.525 minuta s prosečnom brzinom od 262.242 km/h.

Raikonena i Montoju je na treće, odnosno četvrto mesto „srozao“ Valteri Botas, sa vrlo dobra dva kruga, 1.18.952 i 1.18.956, ali ipak nedovoljno da bude bolji o klupskog kolege Hamiltona.

Ljubitelji Formule 1 se nadaju da će Hamiltonov sadašnji rekord trajati samo do druge trke u Bahreinu (6. decembar) koja će se biti vožena na posebnoj „ovalnoj“ konfiguraciji, jer će prema proračunima tehničkog odeljenja F1, tamo bolidi završiti krug za oko 54 sekunde.

I to bi mogao da bude kraj obaranja rekorda, bar na neko duže vreme, jer će uvođenjem pravila 2021. godine biti smanjena aerodinamičnost karoserija bolida, samim tim i brzina, dok godinu dana kasnije na snagu stupaju tehničke regulative koje će usporiti bolide za 10 do 12 sekundi po krugu.

Inače, u drugom startnom redu, iza Hamiltona i Botasa, startovaće Sajnc (Meklaren) i Perez (Rejsing piont), u trećem Ferstapen (Red Bul), i Noris (Meklaren), u četvrtom Rikardo (Reno) i Strol (Rejsig point), dok će duet Ferarija, Leker i Fetel, startovati sa 13, odnosno 17. pozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar