Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Luis Hamilton, šestostruki svetski šampion Formule 1 i vozač Mercedesa, pozdravio je "pozitivne korake" preduzete u borbi protiv rasizma, kao rezultat protesta širom sveta od smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Hamilton je rekao da je smrt Džordža Flojda 25. maja učinila da svet otvori oči pred rasizmom.
On je naveo da je napredak postignut kroz „naše zajedničke glasove i dela“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ljudi su se ujedinili u borbi za rasnu ravnopravnost i protiv policijske brutalnosti i nadmoći belaca“, rekao je Hamilton, preneli su britanski mediji.

Hamilton, prvi tamnoputi vozač i šampion Formule 1, u poslednje dve nedelje je pozivao na borbu protiv rasne diskriminacije, ali je rekao da ne podržava nasilne proteste.

On je pozdravio demonstrante koji su u Bristolu srušili statuu poznatog trgovca robovima iz 17. veka Edvarda Kolstona, rekavši da bi vlade širom sveta trebalo da „sprovedu mirno uklanjanje takvih rasističkih simbola“.

Aktuelni šampion Hamilton se danas vratio na stazu, prvi put od predsezonskih testiranja 29. februara. On, kao što je to juče učinio njegov timski kolega Valteri Botas, na Silverstonu vozi Mercedesov bolid od pre dve godine W09.

Takmičenje u Formuli 1 trebalo je da počne 15. marta u Australiji, ali je početak odložen zbog pandemije koronavirusa na 5. jul, kada će se voziti prva trka u Austriji.

Hamilton će pokušati da osvoji sedmu šampionsku titulu i izjednači se sa rekorderom Mihaelom Šumaherom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram