Foto: Fonet/Tv/Streljacki savez savez Srbije/Vesna Lalić

Preminuo je Radomir Antić. Otišao je čika Bora Stanković. Napustio nas je Ilija Petković, otišla je i Bobana Momčilović Veličković. Kakva užasna godina...

Pandemija koronavirusa učinila je 2020. jednom od najtežih u novijoj istoriji čovečanstva i u crno zavila sve narode i zanimanja, pa na žalost i sport.

Osim što je donela pandemiju koja je onemogućila slobodno kretanje i paralizovala ljude širom sveta, odnela je i mnoge živote među poznatim javnim ličnostima.

PROČITAJTE JOŠ

Napustili su nas slavni glumci, bivši predsednici država, pevači i režiseri, a nesreća nije zaobišla ni sportiste.

Odlasci Kobija Brajanta ili Dijega Armanda Maradone izazvali su veliki šok među ljubiteljima sporta širom sveta, a i ovdašnja sportska scena ostala je bez istinskih veličina.

Jedan od najvećih džentlmena među srpskim trenerima, Radomir Antić, preminuo je u 72. godini, u aprilu.

Jedini je trener u istoriji španskog fudbala koji je vodio Atletiko Madrid, Real Madrid i Barselonu, a bio je i najvoljeniji selektor Srbije, koju je odveo na Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Rođen u Žitištu 1948. godine, igrao je za Slobodu Užice, Partizan, Fenerbahče i Saragosu pre nego što se preselio u Englesku.

Odigrao je 100 utakmica za Luton taun tokom osamdesetih.

Otišao je u legendu ovog kluba kada je dao gol protiv Mančester sitija u poslednjem kolu šampionata, kojim su popularne „šeširdžije“ ostale u prvoj ligi 1983. godine.

U svojoj knjizi, „Stadionska groznica“, pisac Nik Hornbi navodi da je „Kralj Kenilvort rouda“, poznati navijač Lutona Nil Kas, pisao opštini i tražio da se popularnom Radiju podigne spomenik u gradu jer je sačuvao klub u eliti.

Bora Stanković preminuo je u martu u 95. godini života.

Borislav Bora Stankovic; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Iako je bio stonoteniski šampon 1943. godine i veliki ljubitelj ove igre, bio je sinonim za košarku, a u FIBA je radio od 1976 do 2002. godine.

Za to vreme u košarku su uvedene brojne novine.

Promenjene su dimenzije terena, uvedena linija za tri poena, utakmice su izdeljene na četvrtine kako bi se evropska košarka što više približila američkoj.

Stanković se zalagao i da na Olimpijskim igrama učestvuju profesionalni košarkaši iz NBA lige, što se dogodilo 1992. godine.

Učestvovao je na 34 evropska prvenstva, 14 olimpjskih igara i 14 svetskih prvenstava.

Uz Nebojšu Popovića, Radomira Šapera i Acu Nikolića, Stanković je bio jedan od osnivača domaće košarke.

Teško je zamisliti osobu koja je više zadužila evropsku i svetsku košarku od legendarnog čika Bore.

„Nas su u Crvenoj zvezdi uvek učili da stegnemo srce i da izdržimo kad je najteže“, bile su reči Vladice Popovića na komemoraciji čuvenom Zvezdinom golgeteru Bori Kostiću.

Sportska, a posebno zvezdaška javnost, morala je da učini isto kada je sa velikom tugom saznala da je Popović preminuo u martu, u 85. godini.

Odigrao je blizu 500 utakmica za Crvenu zvezdu, osvojio je pet titula prvaka Jugoslavije kao igrač, a 1991. godine odveo je Zvezdu u večnost kada je kao trener osvojio Interkontinentalni kup u Tokiju.

Jedan od najtragičnijih gubitaka u godini bila je smrt streljašice Bobane Momčilović Veličković.

Višestruka evropska šampionka i osvajačica osam zlatnih medalja rođena je 1990. godine, a preminula je 21. juna, samo 20 dana nakon porođaja.

Prema izveštajima, Bobana je imala preeklampsiju i izgubila je moždane funkcije zbog čega nije mogla ni da upozna svoje dete.

PROČITAJTE JOŠ Bobo, carice, ova priča nije trebalo da bude napisana

Teško je pronači reči kojima se može opisati ovakva tragedija.

“Grad Bor izgubio je najboljeg sportistu u istoriji sporta u gradu. Na našu ogromnu žalost, u svojoj 31. godini, zauvek nas je napustila Bobana Momčilović Veličković, jedna od najboljih svetskih takmičarki vazdušnim pištoljem u 21. veku”, poručili su iz grada Bora gde je letos proglašena trodnevna žalost povodom Bobanine smrti.

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

U junu je preminula i legenda OFK Beograda i još jedan bivši selektor Srbije, Ilija Petković.

Problemi sa srcem i plućima, praćeni koronavirusom uzeli su nam jednog od najsimpatičnijih selektora koje smo imali, u 75. godini.

Odigrao je preko 500 utakmica za OFK Beograd, a kao trener je radio u Švajcarskoj, Japanu, Grčkoj, Kini Južnoj Koreji…

Rođen je u Kninu 1945. godine, a ostao je upamćen kao vrlo skromna osoba i veliki gospodin.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Čuveni vaterpolista Dejan Dabović preminuo je u decembru u 77. godini posle kraće i teške bolesti.

Odigrao je 110 utakmica i postigao 53 gola za reprezentaciju Jugoslavije, a osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiko sitiju 1986. godine.

Posle igračke karijere bavio se trenerskim poslom u Jugoslaviji i Italiji, a tvorac je sjajne generacije Primorja u kojoj su igrali Vujasinović, Barać i Hinić.

Nekadašnji centar Crvene zvezde Mileta Lisica preminuo je posle duge bolesti u novembru u 55. godini.

Popularni „Lija“ rođen je u Priboju 1966. godine, a posle igranja za Poliester Priboj i Slobodu iz Tuzle, došao je u Crvenu zvezdu 1992. godine.

Godinu dana kasnije osvojio je titulu, što je bila prva titula Zvezde posle 20 godina, a uz Sašu Obradovića, Nebojšu Ilića i Aleksandra Trifunoviča bio je udarna igla tima koji je sa klupe vodio Vladislav Lučić.

Sa Zvezdom je osvojio ukupno dve titule prvaka, kao i jedan Superkup.

Proslavljena jugoslovenska košarkašica Bojana Milošević preminula je u aprilu. Rođena je 1965. godine u Kraljevu i igrala je na poziciji centra.

Osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Seulu i Svetskom prvenstvu u Kuala Lumpuru, kao i dve srebrne medalje sa Evropskog prvenstva 1987. u Kadizu i 1991. u Tel Avivu.

Igrala je za Crvenu zvezdu, italijanski Libertas i Voždovac.

Poznati košarkaški trener Milovan Stepandić preminuo je u januaru u 66. godini posle duge i teške bolesti.

Rođen je u Šapcu 1954. godine, a trenersku karijeru započeo je u Mačvi.

Vodio je klubove iz Šapca, OKK Šabac, Iva i Zorka, a radio je i u Budućnosti, Borcu iz Čačka, Vojvodini, Vršcu, Valjevu i Beogradu gde je vodio Lavove, FMP i OKK Beograd.

Bio je poznat kao veoma direktan i otvoren u svojim javnim nastupima pa je bilo pravo uživanje pratiti njegove konferencije za štampu.

„Otišao je Milovan Stepandić Stepi, otišla je legenda, jedinstvena ličnost u našoj košarci, čovek sa harizmom, jedan od poslednjih bardova ovoga grada“ bila je poruka sa komemoracije koja je održana u prepunoj sali Šabačkog pozorišta.

Nekadašnji fudbaler Vojvodine i Partizana Zoltan Sabo je preminuo 15. decembra u 49. godini.

Trener TSC-a iz Bačke Topole preminuo je zbog problema sa srcem pa je iznenadan odlazak zavio u crno Bačku Topolu i srpski fudbal.

Sabo je od 2017. godine bio trener TSC-a, a prošle godine je osvojio četvrto mesto čime je obezbedio plasman u evrokupove po prvi put u klupskoj istoriji.

Pre dolaska u Bačku Topolu radio je u Proleteru, Jagodini, Hajduku iz Kule i radničkom iz Sombora.

“Neshvatljivo… Počivaj u miru, šefe…”, objavio je TSC i tako rekao poslednje zbogom treneru koji je sa klubom ispisao istoriju.

Neka vam je laka zemlja, majstori.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar