Funkcioner MOK: Održavanje OI ne zavisi od vakcine

Podeli:
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Održavanje Olimpijskih igara sledeće godine u Tokiju neće zavisiti od toga da li će vakcina protiv koronavirusa biti otkrivena u narednih 15 meseci.

To je rekao šef Koordinacione komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta Džon Kouts.

On je insistirao na stavu da se pripreme za Olimpijske igre nastavljaju, uprkos ranije izrečenom stavu japanskih lekara da to neće biti moguće ukoliko ne bude pronađena delotvorna vakcina.

PROČITAJTE JOŠ

„Video sam to mišljenje, ali od Svetske zdravstvene organizacije dobijamo savete da nastavimo sa planiranjem i da ono što radimo ne zavisi od vakcine“, naveo je Kouts.

Sa druge strane, dodao je i da bi „bilo lepo da vakcina bude dostupna“.

„Za sada, nastavićemo da radimo po utvrđenom planu, ali moram da istaknem da je zdravstveno stanje sportista i organizatora primarno“, rekao je Kouts.

Na prethodnu izjavu predsednika Udruženja medicinskih radnika Japana Jošitakea Kokokure o neophodnosti postojanja vakcine pre OI reagovao je prvi čovek Organizacionog odbora takmičenja Joširo Mori

Mori je naveo da uopšte neće biti Olimpijskih igara ako 2021. godine to ne bude bilo moguće.

“U tom slučaju Olimpijske igre će biti potpuno otkazane. Odsustaćemo. Odložili smo Olimpijske igre za sledeće leto pošto smo dobili bitku za to. Ove Olimpijske igre bi zbog toga mogle da budu značajnije nego bilo koje druge ako nastavimo sa planom posle dobijanja bitke. Moramo da verujemo u ovo. U suprotnom, naš težak rad i naš napor neće biti nagrađen”, naveo je Mori.

U Japanu je proteklog meseca zabeležen veliki rast broja obolelih od koronavirusa, bolnice su prepune i postoji strah od kolapsa zdravstvenog sistema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar