Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Organizatori trke u Formuli 1 za Veliku nagradu Francuske, koja je trebalo da se održi 28. juna, objavili su da je ona odložena.

Takva odluka je bila očekivana s obzirom na razmere pandemije koronavirusa u Francuskoj i odluci predsednika Emanuela Makrona da ne bude javnih okupljana i sportskih događaja pre sredine jula.

Odluku o otkazivanju potvrdio je generalni direktor trke Erik Bulije.

„Imajući u vidu razvoj situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, kao i odluku Vlade Francuske, shvatili smo da nije moguće da održimo našu trku. Sve oči sada su uprte u organizaciju trke u 2021. godini kako bismo našim gledaocima i navijačima priredili spektakul u regionu Južne Francuske“, stoji u saopštenju.

Izvršni direktor Formule 1 Čejs Keri je podržao odluku čelnika Gran prija u Francuskoj.

„Bili smo u stalnim kontaktima sa našim prijateljima iz Francuske, informisali su nas detaljno o situaciji. Uprkos tome što smo svi razočarani što treke neće biti, naglašavam da u potpunosti podržavamo takvu odluku koja je u skladu sa preporukama Vlade Francuske. Nadam se da ćemo se uskoro videti na stazi Pol Rikar“, poručio je Keri.

Inače, planovi Formule 1 da potencijalno počne sezonu bez publike u julu počeli su da se ubrzavaju, preneo je „Skaj“.

Sezona je trebalo da počne 15. marta u Australiji, ali je sve odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Čejs Keri je rekao prošlog meseca da se nada da bi ove godine mogla da se održi sezona sa 15 do 18 trka, a sportski direktor Ros Bron rekao je da bi moglo da se održi 19 trka ako šampionat krene početkom jula.

On je naveo da bi želeo da sezona počne kada se steknu uslovi i završi se, pre nego da počne ranije, pa da mora da se prekida.

PROČITAJTE JOŠ:

Rukovodstvo Formule 1 radi sa ekipama, promoterima i Međunarodnom automobilskom federacijom (FIA) na različitim scenarijima kako bi sezona počela bezbedno za sve učesnike, u kontrolisanim uslovima, kada to budu dozvolili nadležni.

Prema trenutnim planovima, prvo bi u Austriji trebalo da se održe dve trke u dva uzastopna vikenda bez publike, a zatim bi takmičenje trebalo da se preseli na Silverston gde bi se takođe bez publike održale dve trke u dva vezana vikenda. Vlasnici obe staze izrazili su spremnost da organizuju više od jedne trke.

Namera je da se sezona nastavi na teritorijalnoj bazi, pa bi se posle trka u Evropi prešlo u Aziju, zatim u Ameriku i na kraju na Bliski istok.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare