Foto EPA-EFE/ANDREJ ISAKOVIC

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije u Džedi i izjednačio se u generalnom plasmanu na prvom mestu sa Maksom Ferstapenom iz Red Bula.

U jednoj od najkotrnoverznijih trka Formule 1, Hamilton je zabeležio treću uzastopnu pobedu, osmu u sezoni, a 103. u karijeri. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke, pa je izjednačen sa Ferstapenom, pošto obojica imaju po 369,5 bodova.

PROČITAJTE JOŠ

Ferstapen ima pobedu više i samim tim prednost u šampionatu.

Drugo mesto zauzeo je Ferstapen, a treći kroz cilj prošao je Valteri Botas iz Mercedesa, koji je u poslednjim metrima obišao Estebana Okona iz Alpina.

Trka je u dva navrata prekidana zbog incidentata na stazi, a tokom nje direkcija je donosila kontroverzne odluke u vezi sa vraćanjem pozicija.

Peto mesto zauzeo je vozač Meklarena Danijel Rikardo, šesti je bio Pjer Gasli iz Alfa Taurija, a iza njega bili su vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sainc. Vozač Alfa Romea Antonio Đovinaci zauzeo je deveto mesto, a 10. je bio Lando Noris iz Meklarena.

Uoči početka trke održan je minut ćutanja u čast na nedavno preminulog Frenka Vilijamsa, dugogodišnjeg vlasnika i direktora ekipe Vilijams i legende Formule 1.

Hamilton je dobro startovao i zadržao je prvo mesto ispred Botasa, Ferstapena, Leklera, Peresa i Norisa. Dobro je krenuo i Rikardo, koji se sa 11. popeo na deveto mesto, a Gasli je pao za dva mesta, na osmo.

Poredak vozača u  trci Formule 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije:

1. Luis Hamilton (Mercedes) dva sata, šest minuta, 15,118 sekundi.

2. Maks Verstapen (Red Bul) + 11,825

3. Valteri Botas (Mercedes) + 27,531

4. Esteban Okon (Alpin) + 27,633

5. Danijel Rikardo (Meklaren) + 40,121

6. Pjer Gasli (Alfa Tauri) + 41,613

7. Šarl Lekler (Ferari) + 44,475

8. Karlos Sainc (Ferari) +46,606

9. Antonio Djovinacu (Alfa Romeo) +58,505

10. Lando Noris (Meklaren) + 1:01,358

11. Lens Strol (Aston Martin) + 1:17,212

12. Nikolas Latifi (Vilijams) + 1:23,249

13. Fernando Alonso (Alpin) jedan krug

14. Juki Cunoda (Alfa Tauri) jedan krug

15. Kimi Raikonen (Alfa Romeo) jedan krug

Trku nisu završili:

Mik Šumaher (Has)

Džordž Rasel (Vilijams)

Nikita Mazepin (Has)

Serhio Peres (Red Bul)

Sebastijan Fetel (Aston Martin)

Hamilton je do petog kruga stekao 1,5 sekundi prednosti nad Botasom, a do 10. kruga Ferstapen je smanjio zaostatak za Botasom na 1,3 sekunde.

U 10. krugu bezbednosno vozilo izašlo je na stazu pošto je vozač Hasa Mik Šumaher udario u zaštitni zid. Nemac je bezbedno izašao iz vozila.

Hamilton je odmah otišao u boks na zamenu guma, za njim i Botas, a Ferstapen je ostao na stazi i preuzeo vođstvo.

Trka je bila prekinuta u 14. krugu kako bi se popravio zaštitni zid i uklonili delići bolida Hasa sa staze.

Posle 20-ak minuta pauze vozači su startovali iz mesta u 15. krugu, poveo je Ferstapen ispred dvojca Hamiltona i Botasa, koji su mu uoči prekida prepustili vođstvo jer su otišli na zamenu guma dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi.

Odmah je Hamilton napao Ferstapena, Holanđanin se odbranio ali je nepropisno izašao sa staze i zadržao prvo mesto. Situaciju je iskoristio Okon i pretekao sedmostrukog svetskog šampiona za drugo mesto.

Trka je ubrzo prekinuta, u 16. krugu, pošto je došlo do sudara vozača Red Bula Serhija Peresa i Šarla Leklera iz Ferarija, a došlo je i do kontakta između Džordža Rasela iz Vilijamsa i Nikite Mazepina iz Hasa.

Vozači su ponovo otišli u boks i izašli iz svojih vozila.

Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule 1

Vozači:

1. Maks Verstapen (Holandija) 369,5 (devet pobeda)

2. Luis Hamilton (Velika Britanija) 369,5 (osam pobeda)

3. Valteri Botas (Finska) 218

4. Serhio Peres (Meksiko) 190

5. Šarl Lekler (Monako) 158

6. Lando Noris (Velika Britanija) 154

7. Karlos Sainc (Španija) 149,5

8. Danijel Rikardo (Australija) 115

9. Pjer Gasli (Francuska) 100

10. Fernando Alonso (Španija) 77

11. Estaban Okon (Francuska) 72

12. Sebastijan Fetel (Nemačka) 43

13. Lens Strol (Kanada) 34

14. Juki Cunoda (Japan) 20

15. Džordž Rasel (Velika Britanija) 16

16. Kimi Raikonen (Finska) 10

17. Nikolas Latifi (Kanada) 7

18. Antonio Djovinaci (Italija) 3

Konstruktori:

1. Mercedes 587,5

2. Red Bul 559,5

3. Ferari 307,5

4. Meklaren 269

5. Alpin 149

6. Alfa Tauri 120

7. Aston Martin 77

8. Vilijams 23

9. Alfa Romeo 13

Direktor trka Formule 1 Majkl Masi kontaktirao je ekipe i ponudio da Ferstapen vrati poziciju Hamiltonu, odnosno da startuje sa trećeg mesta iza Hamiltona. Ekipe su pristale na kontroverznu odluku pa je sa prve pozicije startovao Okon.

Dobro je startovao Ferstapen i preuzeo je prvo mesto ispred Okona i Hamiltona, a iza njih vozili su Rikardo i Botas.

Odmah je Hamilton obišao Okona i preuzeo drugo mesto iza Ferstapena. Na snazi je zatim bilo virtuelno vozilo bezbednosti jer je vozač Alfa Taurija Juki Cunoda udario u Sebastijana Fetela iz Aston Martina, nakon čega su se razleteli delići sa njegovog bolida.

Trka je nastavljena u 28. krugu, ali su na stazi ostali delići bolida, zbog čega je Fernando Alonso tražio da izađe vozilo bezbednosti, ali je na snazi ponovo bilo virtuelno.

U 34. krugu trka je nastavljena, a Hamilton je vozio najbrže krugove i pokušavao da prestigne Ferstapena. U 37. minutu sedmostruki svetski prvak napao je Ferstapena, on se odbranio, ponovo je izašao sa staze, posle čega je Hamilton rekao da je njegov protivnik lud.

Foto EPA-EFE/ANDREJ ISAKOVIC

Ferstapen je trebalo da prepusti poziciju Hamiltonu, ali je u jednom trenutku pustio gas i Britanac je udario u njega pa je oštećeno prednje krilo na bolidu Mercedesa. Ferstapen je vodio i imao je skoro dve sekunde prednosti, 10 krugova pre kraja.

U 42. krugu Ferstapen je prepustio poziciju Hamiltonu ali ga je odmah napao i vratio je prvo mesto. On je zatim kaženjen dodavanjem pet sekundi na rezultat zbog prethodnog incidenta.

Krug kasnije Hamilton je obišao Ferstapena i preuzeo prvo mesto, ali je upozoren iz direkcije trke jer je ušao preširoko u krivinu. Sa njegovog bolida otpadali su delovi, ali je uspeo da dođe do cilja i zabeleži važnu pobedu pred završnicu sezone.

U poslednjim metrima Botas je uspeo da pretekne Okona i popne se na pobednički podijum.

Poslednja trka u šampionatu na programu je za sedam dana u Abu Dabiju.

BOONUS VIDEO  Sudarili se Hamilton i Ferstapen i izleteli sa staze

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram