Nelson Pike/Foto/EPA/JANOS MARJAI

Brazilac je vređao Britanca u podkastu u svojoj zemlji.

Čelnici Formule 1 osudili su izjavu trostrukog svetskog šampiona Brazilca Nelsona Pikea, koji je rasistički govorio o vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ

„Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema mesta u društvu. Luis je ambasador Formule i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da povećaju različitost i uključivost su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u našem sportu“, navodi se u saopštenju čelnika Formule.

Pike je vređao Hamiltona kada je komentarisao prošlogodišnji incident između vozača Mercedesa i Maksa Ferstapena tokom trke za Veliku nagradu Velike Britanije.

Povodom izjava brazilskog vozača oglasila se i ekipa Mercedesa.

„Osuđujemo svaku rasističku uvredu. Luis vodi naš sport u borbi protiv rasizma, i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje“, saopštio je Mercedes.

Nelson Pike je otac Ferstapenove partnerke Keli Pike, a tokom profesionalne karijere često je davao kontroverzne izjave.

Ferstapen je trenutno prvi u generalnom plasmanu vozača sa 175 bodova, dok je Hamilton na šestom mestu sa 77 bodova.

Pike je bio šampion 1981, 1983. i 1987. godine, a upotrebio je rasistički izraz kada je govorio o Hamiltonu u brazilskom podkastu.

BONUS VIDEO Formula 1 u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram