Foto: Tanjug/AP

Utakmica između Vašington Futbol tima i Filadelfija Iglsa okončana je pobedom Vašingtona 20:14, a po završetku ovog meča nastao je veliki skandal koji još uvek traje.

PROČITAJTE JOŠ...

Iglsi su u meč ušli bez takmičarskog imperativa, dok je Vašingtonu pobeda bila potrebna kako bi stigao do prvog mesta na istoku NFC divizije i plasmana u plej-of.

Ishod ove utakmice direktno je uticao i na status Njujork Džajantsa, koji su pobedom nad Dalas Kaubojsima došli u situaciju da ih poraz Vašingtona šalje na prvo mesto na tabeli ove konferencije.

Krenulo je dobro po nekadašnje Redskinse, poveli su sa 10:0, ali je Filadelfija, zahvaljujući trkačkim sposobnostima kvoterbeka Džejlena Hrtsa, preokrenula na 14:10.

Pre kraja prvog poluvremena Vašington je došao do prednosti 17:14, da bi u završnih 15 minuta trener Filadelfije Dag Pederson odlučio da iz igre izvede Hrtsa i umesto njega pruži šansu Nejtu Sadfildu.

On je odigrao blago rečeno loše – bacio je jedan presečen pas i imao je jednu ispuštenu loptu, takozvani fambl, čime je zapečatio sudbinu Iglsa. Iako ni Hrts nije briljirao (kompletirao tek sedam od 20 pasova), jasno je da je Filadelfija sa njim na terenu imala mnogo više šanse da dođe do trijumfa.

I sam Hrts je izrazio nezadovoljstvo nakon što mu je rečeno da će poslednju četvrtinu presedeti na klupi, a stvari su eskalirale po završetku meča.

Prvo su igrači Džajantsa, koji su završili iza Vašingtona sa skorom 6-10, izrazili nezadovoljstvo Filadelfijom preko društvenih mreža:

„Može li neko da mi objasni šta se dešava“, pitao je Šakon Barkli, povređeni raning bek, dok je Ilaj Mening, legenda Džajantsa u penziji, napisao:

„Zato ne volimo Iglse.“

Dodatno interesantno je i to što je Barkli ujedno najbolji prijatelj Majlsa Sendersa, trkača Filadeldije, koji je po završetku utakmice dodatno „potpalio vatru“:

„Da budem iskren, nikome se ta odluka nije svidela, nikome. To je sve što mogu da kažem, zaista. Ne znam ko je doneo tu odluku i ko stoji iza nje. Ono što znam jeste da je mnogo ljudi u timu bilo zbunjeno“, rekao je tokom gostovanja na radiju 94 VIP i tako dodatno produbio sumnje da su Iglsi namerno prepustili pobedu bivšim Redskinsima.

Dan posle utakmice, trener Dag Pederson je rekao da je „ekipu vodio da pobedi“, ali je svojevrsna potvrda Sandersovih reči stigla u vidu izveštaja da je došlo od ozbiljnog sukoba među igračima i trenerima nakon ove odluke glavnog trenera Iglsa.

Razlog je bolje mesto na draftu – ovim porazom, Filadelfija je došla u situaciju da bira šesta, dok bi trijumf nad divizijskim rivalom značio da bi naredne sezone birali deveti, što znatno umanjuje mogućnost izbora superzvezde, pogotovo uz ne baš dobar osećaj za draft Hauija Rozmana, generalnog menadžera. Najbolji primer je i prošlogodišnji draft, kada je Rozman propustio da odabere najboljeg rukija sezone Džastina Džefersona umesto Džejlena Riagora, dok je u drugoj rundi zanemario savete skauting službe i odabrao Hrtsa, čime je praktično pokazao tada prvom kvoterbeku tima Karsonu Vencu da mu je mesto ugroženo, i to nakon što je Venc poslednje dve godine bio ubedljivo najbolji pojedinac tima.

Filadelfija bi mogla da bude kažnjena oduzimanjem pika ili pomeranjem na ovogodišnjem draftu, ukoliko liga odluči da pokrene istragu.

Sa druge strane, u doigravanje će Vašington, koji će ugostiti Tampa Bej Bakanirse i Toma Brejdija, a njihov trener Ron Rivera je istakao:

„Nemam nameru da se izvinim zbog pobede i ulaska u plej-of. Izviniću se ako ispadnemo, ali zbog pobede – ne.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar