Emanuel Markon i eSport Foto:EPA-EFE/JOSE MENDEZ/Tanjug/Benoit Tessier, Pool via AP

Emanuel Makron, aktuelni predsednik Francuske, želi da iskoristi domaćinstvo letnjih Olimpijskih igara i u istoj godini organizuje tri najveća esports turnira: Major (CS:GO), Worlds (League of Legends) i The International (Dota 2).

U intervju za francuski tehnološki sajt „The Big Whale“, Makron je govoreći o planovima u narednim godinama u slučaju da bude ponovo izabran, izjavio da je njegov cilj da Francuska postane vodeća evropska zemlja u razvoju video igara i da je zainteresovan da uz Olimpijske igre 2024. godine organizuje trenutno tri najveća esports turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Za razliku od Tokija 2021. gde je u saradnji Intela i Međunarodnog olimpijskog komiteta održan zvanični esports turnir u igrama Rocket League odnosno Street Fighter, Makron je rekao da nije neophodno da ovi turniri budu zvanični deo Olimpijskih igara, već da se u Parizu tokom Olimpijskih igara spoje dva sveta – tradicionalni sport i esport.

Inače, ovo nije prva izjava u vezi sa esportom kandidata kome ankete daju značajnu prednost u drugom krugu predsedničkih izbora. U maju prošle godine čestitao je francuskoj ekipi Karmine Corp na osvajanju EU Mastersa Spring 2021.

Iako je Pariz već bio domaćin velikih turnira (Worlds 2019), mnogi su i dalje skeptični u vezi sa tim da će Makron stvarno staviti u prvi plan esports zajedno sa Olimpijskim igrama i ovo vide samo kao način da se povlađuje gejmerima i mlađem biračkom telu.

Istraživanja su pokazala da u svakoj evropskoj državi između 2% i 5% ukupne populacije (u zavisnosti od kategorija starosti i ekonomskog standarda) spada u grupu gejmera. To je ad-block generacija koju čine uglavnom muškarci od 18 do 30 godina za koje obično smatraju da su „nemogući i nevidljivi za targetiranje“ za tradicionalne medije.

Ostalo je dovoljno vremena i da naša država strateški uloži u esports i da se naši timovi pojave na sva tri velika turnira.

BONUS VIDEO Ruski Muzej starih igrica – Povratak u analogno doba

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar