Sandra Perković Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

"Kraljica sportova" u svom najboljem izdanju.

Drugi dan Evropskog prvenstva u atletici koje se održava u Minhenu doneo nam je šest finala, i svih šest je opravdalo taj epitet, jer smo videli neke trenutke koji će ostati zabeleženi u istoriji jednog od najstarijih sportova na svetu.

PROČITAJTE JOŠ...

Prvo je počelo takmičenje u skoku udalj, u kom je Srbija imala svog predstavnika, ali je Lazar Anić nakon dva prestupa ispao već u prvom krugu finala.

Pitanje šampiona rešeno je već u drugoj seriji, kada je Miltijadis Tentoglu iz Grčke prvo preskočio 8.23, a potom u trećoj i četvrtoj to poboljšavao – prvo 8.35, potom 8.52 i oboren rekord Evrospkih šampionata od 8.47 koji je 2010. postavio Kristijan Rejf iz Nemačke.

No, to ne znači da nije bilo drame.

Prvobitno, drugu poziciju zauzeo je Džejkob Finčan-Djuks iz Velike Britanije, koji je u petoj seriji preskočio 8.06, što su ostvarili i Tobijas Montelr iz Švedske i Žil Pomer iz Francuske. No, kako je Britanac sa 7.95 imao bolji drugi rezultat od rivala (7.93 Motler, 7.85 Pomeri), činilo se da je to-to. No, nakon što je pregledan snimak uložena je i žalba na rezultat Britanca, utvrđeno je da je pri svom skoku prestupio, pa je njegov rezultat poništen, prebačen je na peto mesto, Šveđanin je zauzeo drugo, a Francuz treće mesto.

U okviru drugog finala po rasporedu Sandra Perković je opravdala status najvećeg favorita. Hrvatica je disk bacila 67.95 metara, osam više od drugoplasirane Kristin Pudens iz Nemačke, dok je Klodin Vita takođe iz Nemačke sa 65.20 bila treća.

A koliko je ovo značilo Perkovićevoj pokazale su i suze posle hica kojim je potvrdila prvo mesto. Njoj je ovo bila šesta uzastopna evropska titula.

Srbija je imala predstavnika i u finalu trke na 5.000 metara, ali je Elzan Bibić stigao 18. na cilj sa vremenom 13:39.69, čak 18 sekundi posle prvoplasiranog Jakoba Ingerbringstena, sa 13:21.13. Srebro je osvojio Mohamed Katir iz Španije sa 13:22.98, a Jemaneberhan Kripa iz Italije je zauzeo treće mesto sa 13:24.83.

Evropsku titulu u detaklonu osvojio je Nemac Niklas Kaul, koji je u trku na 1.500 metara ušao kao trećeplasirani, ali je savršeno otrčanom trkom koju je dobio sa osam sekundi prednosti u odnosu na prve pratioce, Baptista Tjerija iz Francuske i Svena Rosena iz Holandije, stigao do prve pozicije i na kraju zlata sa 8.545 bodova, dok je drugo mesto u generalnom plasmanu zauzeo dotadašnji lider u generalnom plasmanu, Simon Ehamer, koji je trku završio na poslednjem, 15. mestu, zbog čega je osvojio samo 626 bodova i pao na drugu poziciju.

Treći je bio Janeg Oiglane iz Estonije sa 8.346 bodova.

No, sve to je bilo samo uvod u spektakl koji su svi čekali.

U trci na 100 metara trijumfovao je Italijan rođen u Teksasu Lamont Marsel Džejkobs vremenom 9.95, čime je izjednačio rekord šampionata koji je postavio Žarnel Hjuz 2018. godine u Berlinu.

Drugo mesto zauzeo je upravo Hjuz sa 9.99, dok je treća pozicija pripala Džeremaji Azuu iz Velike Britanije, 10.13.

A poslednje, šesto finale donelo je i ubedljivo najveću dramu. Đina Lukenkemper iz Nemačke je u finalnu trku ušla kao blagi autsajder, ali je onda kad je bilo najpotrebnije bila najbolja, izjednačila lični najbolji rezultat i sa 10.99 osvojila zlato.

No, koliko je bilo dramatično pokazuje i sledeći podatak – pitanje pobednika rešeno je gledanjem hiljaditih delova sekunde, pa je Nemici sa 10.99.984 pripala titula, Mujingi Kambunđi iz Švajcarske srebro pošto je zabeležila vreme od 10.99.989, dok je Deril Neita iz Velike Britanije do bronze stigla pretrčavši stazu za tačno 11 sekundi.

Tako su po prvi put u istoriji Evropskih šampionata tri takmičarke zabeležile vreme u samo dve stotinke, a koliko je dramatično bilo pokazuje sledeći snimak:

Takođe, nova šampionka Evrope se propisno razbila pošto je pri prolasku kroz cilj izgubia ravnotežu i zaradila par ogrebotina, ali je bol nadomestila činjenica da će kući poneti zlatnu medalju.

BONUS VIDEO Adriana Vilagoš ponovo šampionka sveta u bacanju koplja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar