Džon Milman; Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Koronavirus je proteklih nedelja i meseci uneo veliku paniku u svim strukturama društva, pa tako i u sportu. Brojni događaji su otkazani, a države traže rešenje kako da se izbore sa epidemijom.

Iz dana u dan raste broj obolelih, situacija u pojedinim regijama i zemljama postaje alarmantna, a čini se da je trenutno najugroženija Italija gde je vlada donela specijalne mere za suzbijanje epidemije.

U toj istoj Italiji, zabranjeni su svi sportski događaji do 3. aprila i ne samo to, već i sva javna okupljanja, koncerti, putovanja, izuzev onih koji se odnose na posao i odlazak doktoru.

U Italiji je među obolelim i predsednik fudbalskog kluba Novara, Maurisijo Rulo, kojem je naređeno da bude u strogoj izolaciji.

On se požalio da se ne oseća dobro po povratku sa službenog puta u Nemačku, a ubrzo je na testu potvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Nije samo u Italiji nezgodna situacija. Sa „one strane bare“, u SAD, otkazan je Masters turnir u Indijan Velsu, iako je prethodno bilo govora kako će se održati.

Igrači su se našli u neugodnoj poziciji, mnogi su već bili u Kalifornijskoj pustinji kada je stigla definitivna odluka o otkazivanju takmičenja.

Kako bi im izašli u susret, organizatori su im dozvolili da sedam dana provedu u kompleksu i nastave da treniraju na tamošnjim terenima.

Tako je Australijanac Džon Milman, 43. na ATP listi, koji je na Australijan openu bio nadomak senzacionalne pobede nad Rodžerom Federerom, naišao na neprijatnost.

On je rekao da je imao bukiran termin za trening sa „visoko rangiranim“ igračem kojeg nije želeo da imenuje. Plan je propao kada je partner otkazao, a Milman želeo da radi u tom terminu.

„Mislio sam da treniram sa visoko rangiranim nosiocem, ali ta osoba je otkazala trening, očigledno jer je turnir otkazan. Informisao sam ljude iz organizacije da planiram da radim u tom terminu, ali su mi rekli da to ne mogu, jer nisam top igrač ili bivši šampion. Čak i kada nema turnira, predrasude ostaju“, poručio je Milman preko Tvitera.

U haosu su i čelnici NHL, NBA i drugih velikih liga. Traži se najbolje rešenje za postojeću situaciju, pa je recimo NBA donela jednu meru koja se neće baš dopasti pripadnicima medija.

Naime, posle najave da bi mečevi mogli da se igraju bez prisustva navijača, doneta je mera kojom se zabranjuje prisustvo novinara u svlačionici posle meča.

„Posle konsultacija sa stručnjacima za infektivne bolesti i ustanovama koje brinu o javnom zdravlju, i s obzirom na probleme koji mogu biti povezani sa bliskim kontaktom dva lica, sve svlačionice i klupske prostorije biće otvorene samo za igrače i ljude zaposle u njihovim klubovima. Mediji će moći da sa njima razgovaraju na drugim lokacijama. I dalje ćemo pažljivo pratiti ovu situaciju i preduzeti sve neophodne korake kako bismo osigurali bezbedno okruženje za sve“, stoji u saopštenju NBA.