Foto: EPA-EFE/DAVE KAUP

Osvojiti Superboul jedno je od najvećih dostignuća u svetu sporta, a momak plave kose iz Ejmsa u američkoj državi Ajova po imenu Džo Barou bi u noći između 13. i 14. februara mogao da postigne nešto što gotovo sigurno neće biti nadmašeno u skorijoj budućnosti.

Kada je ekipa Sinsinati Bengalsa odlučila da kao prvog pika na draftu 2020. godine izabere mladića iz Ejmsa u Ajovi, mnogi ljubitelji američkog fudbala su sa blagim sažaljenjem gledali na ovog mladića.

To i nije bilo iznenađenje, Sinsinati je u tom trenutku bio… Pa, u najmanju ruku – loš. Sezonu pre toga završili su sa skorom od dve pobede i 14 poraza, čime su i „zaslužili“ pravo da biraju prvi na draftu.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada je počela njegova ruki sezona, situacija nije obećavala. Pošto su Bengalsi ređali poraze, ali je Barou uprkos tome pokazao talenat oborivši nekoliko NFL rekorda – postao je prvi ruki sa više od 400 bačenih jardi, istrčanim tačdaunom i pasom za tačdaun u porazu od Klivlend Braunsa.

Prethodno, protiv Klivlenda je bacio i 37 uspešnih dodavanja, čime je oborio rekord rukija u pasovima.

No, „medeni mesec“ je okončan u 11. nedelji, kada je protiv Vašingtona doživeo povredu kolena zbog koje je sezona bila završena.

Uspeo je sjajni kvoterbek da se oporavi na vreme da zaigra od početka 2021…

I tada je krenula magija.

Sinsinati je pre početka sezone svrstavan među najgore ekipe lige, ali je Barou iz nedelje u nedelju bukvalno razbijao konkurenciju – u 16. nedelji protiv Baltimor Rejvensa bacio čak 525 jardi – da bi potom u doigravanju pokazao da nije tek tako smatran jednim od najtalentovanijih kvoterbekova u istoriji, pošto je nadoknadio minus od 18 poena protiv strašnih Kanzas Siti Čifsa, a pravi ples po terenu ozloglašenog Erouheda doneo mu je preokret i borbu za titulu kojom bi postao ne samo šampion u svojoj drugoj sezoni, već uspeo u nečemu što teško da će u skorijoj budućnosti biti nadmašeno.

Naime, Barou će protiv Los Anđeles Remsa imati priliku da postane tek prvi kvoterbek u istoriji koji je osvojio titulu na koledž nivou, potom dobio Hejsman trofej, nagradu koju dobija najbolji koledž igrač u zemlji te godine, i NFL prsten.

Pred Barouom je istorijska prilika, a ako je verovati sudbini, čini se da će veliku ulogu imati i njegovo ime.

Naime, pre njega, samo dva puta su kvoterbekovi koji su osvajali titule u koledž konkurenciji uspevali da dođu i do titule u NFL-u, i to dva legedarna Džo Namat (ikona Njujork Džetsa) i Džo Montana (po mnogima GOAT, čak i ispred Toma Brejdija).

Ni najmanje loše društvo za pohvaliti se…

BONUS VIDEO Novak Đoković spektakularno dočekan u Budvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar