Dragan Škrbić, Toni Đerona, Toni Djerona
Foto: Srđan Stevanović Starsport/Zoran Lončarević/Nova.rs

Proslavljeni rukometni as Dragan Škrbić analizirao je učinak Srbije na prvoj utakmici sa Ukrajinom, daje predviđanje za meč sa Hrvatskom i objasnio kako je Toni Đerona promenio igru srpskog tima.

Srbija je Evropsko prvenstvo startovala u četvrtak pobedom nad Ukrajinom 31:23, ali su joj u grupi Hrvatska (subota 20.30) i Francuska (ponedeljak 20.30), dva opasna rivala.

PROČITAJTE JOŠ:

„Svi smo se pribojavali tih Ukrajinaca koji su nepoznanica, jer imaju Motor iz Zaporožja, klub koji svake godine igra Ligu šampiona i SEHA ligu, znači da su dosta uiigrani i da igraju zajedno. Pokazalo se da je naša ekipa odigrala odlično i prvih 45 minuta ili do 50. je bilo perfektno“, počeo je Škrbić priču za Nova.rs.

Škrbić kaže da je teška situacija pred prvenstvo i neizvesnost zbližila srpski tim, što se videlo protiv Ukrajinaca.

Naveo je i primer iz svoje karijere, s kraja devedesetih dok je u Jugoslaviji vladao ratni haos.

„Prvo, ono što je osnovno i bez čega ne može, to je pristup koji su imali. Igrali su kao da igraju protiv najvećeg favorita, videlo se to neko njihovo zajedništvo i podrška jedni drugima. Teška je situacija, nisu znali ko će igrati, niti su mogli da treniraju, možda je i to uticalo. Oni su takvi kao sportisti i igrači, ali je protiv Ukrajine to baš bilo izraženo. Podsećalo me je na naše vreme kad smo igrali u Egiptu, Svetsko prvenstvo. Kad smo se spremali u Grčkoj, gde su bili neregularni uslovi jer je ovde bilo bombardovanje. To je nekako zbližilo ekipu i nikad se nisam osećao toliko kao deo ekipe, kao u tim teškim trenucima“.

Dragan Škrbić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kao još dve bitne stavke iz meča sa Ukrajinom navodi odličnu odbranu i jednako dobru realizaciju.

„Krila su dala sve golove, pivotmeni sa linije perfektni. Ono što bih možda skrenuo pažnju, kao neka loša stvar u toj utakmici, mada prva je utakmica. Ali, u prvom poluvremenu igraš onakvu odbranu i primiš samo 11 golova ali nemaš golova iz kontre, polukontre i tranzicije, a to je u sadašnjem rukometu najbitniji segment igre“, analizira legenda srpskog rukometa.

Srbija sledeći meč igra protiv Hrvatske, za koju kao kuriozitet navodi da nikada nije gubio.

Ipak, priznaje i da je to pre dvadesetak godina bilo neko totalno drugo vreme.

VIDEO – Škrbić: Rukometaši me jedinstvom sad podsećaju na nas tokom bombardovanja

„Neko drugo vreme. Mi smo imali tada izuzetno jaku ekipu. I oni su je imali. Igrali smo u istoj reprezentaciji, pa smo se razdvojili, ali sve utakmice koje sam igrao protiv njih, dobijali smo i nadam se da će tako biti i u Segedinu. Mada, iskreno se plašim Hrvata zbog toga što su jedna izuzetna ekipa. Jesu podmladili ekipu i neki su novi igrači, ali već 20 godina pokazuju da su u svetskom vrhu. Mislim da će utakmica biti izuzetno teška, da će biti totalno drugačija priča nego sa Ukrajinom. Hrvatska je protiv Francuske imala… da nije bilo sudijskih gluposti imali bi egal utakmicu sa Francuskom, a učinak njihovih najboljih igrača je bio minimalan. Mislim na Jaganjca i Martinovića. Uz to Cindrić i Duvnjak, koji su njihove vedete i svetski igrači, nisu ni igrali. Zato mislim da će biti teško, pravi sportski rat i da će biti do poslednjeg trenutka neizvesno“.

U grupi je i Francuska, za koju Škrbić tvrdi da je možda najmoćnija na atletskom planu. Ipak, veruje da izabranici Tonija Đerone mogu da se nose i sa Francuzima.

VIDEO – Kakve su šanse rukometaša Srbije protiv Francuske i Hrvatske?

„Ovi momci su pokazali da mogu da igraju sa svim reprezentacijama. Pokazali su to i u kvalifikacijama protiv Francuske, posle i sa Grčkom, pa u prijateljskoj sa Slovačkom. Ne sećam se poslednji put kad je naša reprezentacija pobeđivala nekog osam ili devet razlike i Slovake u prijateljskoj 11. To znači da oni idu ‘gas do daske’ i do kraja utakmice. Mislim da je to pristup koji jedini može da donese rezultat“.

Pre takmičenja je rekao kako smatra da Srbija može da pobedi svakoga kada je kompletna. U međuvremenu su se desili izostanci zbog koronavirusa, ali on pogađa i ostale timove.

„Neće biti lako, sve može da se desi, ali verujem da će i jedna i druga utakmica biti egal i da će sitnice i neki detalji odlučivati. Smatram da je važan taj detalj ko će dati više lakših golova. Po nekom mom iskustvu, uvek su podjednake reprezentacije u pozicionom napadu ili odbrani, uvek je to negde nerešeno. Pobedi obično onaj ko da više golova iz kontre, ko bolje realizuje penale i ko bolje realizuje igrača više“.

VIDEO – „Igrači sad hoće da dođu, a ranije ako nisu na prvom spisku, bili su uvređeni“

Žao mu je što srpski tim u prethodnih deset godina ima samo jednu medalju sa velikih takmičenja. Srebro sa Evropskog prvenstva baš u Beogradu 2012.

Od tada je još jednom naš tim uspeo da prođe u narednu rundu takmičenja, ali su veliki rezultati izostali.

„Ne znam, mislim da nismo uspeli da napravimo kontinuitet. Kad kažem ‘nismo uspeli’, mislim na celu rukometnu organizaciju, uključujem tu i sebe bio ja Savezu ili ne. Opet smo svi u toj rukometnoj organizaciji. Nekako je stvarno rukomet uvek bio sport među vodećima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji i sa najvećim rezultatima. Nit i kontinuitet se nisu održali, da ne ulazimo u to zbog čega i kako“.

VIDEO – Škrbić o Toniju Đeroni: Ja sam možda glavni krivac što je došao

Toni Đerona je kao selektor došao kao osveženje na klupi nacionalnog tima koji je vrlo brzo počeo da igra direktnije, ofanzivnije.

Škrbić stoga misli da baš Đerona može da bude čovek koji bi vratio ekipu na put uspeha.

„Siguran sam da on to može, bio sam taj koji je predložio da Đerona dođe. Možda sam i glavni ‘krivac’ što je on u reprezentaciji jer sam tad bio u Upravnom odboru Rukometnog saveza Srbije. Još ranije mi je ideja bila da stranac bude selektor iz mnogih razloga. Ali, najbitnije je što kažete da se sad igra brže, nekako modernije, ali svi treneri to hoće. Stvar je kako sprovesti. Kao kod profesora. Ima onih koji sve znaju, ali ne znaju i onda nisu dobri profesori“.

VIDEO – O promenama u rukometu: „Nekad je trebalo da ti otkinu glavu za faul“

„Po mom mišljenju je njegov glavni kvalitet to što je uspeo da ti igrači žive i rade i kad nisu zajedno, a to mislim da je sada osnovna stvar. Nekad, u naše vreme je bilo dva meseca priprema, igrači dođu iz svih delova sveta ili Evrope i imaš vremena kao trener da ih sve uklopiš u jednu celinu. Mi imamo igrače iz različitih klubova, možda su došli na deset zajedničkih treninga i idu na veliko takmičenje. E u takvoj situaciji je vrlo bitno to što Đerona zna da drži ekipu na okupu i kad nisu zajedno, da žive i rade, imaju kontakt, gledaju video, utakmice, analiziraju. Spremaju se za nešto što će biti i kad se okupe“.

Podseća da je većinu igrača koji danas igraju u timu pozvao još Nenad Peruničić, ali je Đerona preraspodelio uloge malo drugačije i efikasnije.

„Moram da podsetim da je većinu ovih igrača još Nenad Peruničić selektirao. Toni je to dopunio igračkim kadrom i mislim da mu treba dati podršku jer će se rezultat na duže staze pokazati“, veli Škrbić i dodaje da, šta god bude na prvenstvu sada, Đeronu treba „istrpeti“ i pustiti da radi.

VIDEO: „Klupski rukomet u Srbiji je danas bolji nego pre nekoliko godina“

„Mislim da je doneo to da igrači znaju tačno šta ko radi, vidi se sistem igre i da ništa nije slučajno. Koliko u odbrani, toliko i u napadu. Vidim da u odbrani sada postoji taktika. Njihovo kretanje je pripremljeno, dogovoreno. Isto tako u napadu. Pozicije igrača se jasno znaju, igračima je to onako ‘sažvakano’ da oni to prihvate i što bismo u sportskom žargonu rekli – nema šta da pametuju. Treba da urade ono što je dogovoreno i vidim da se dosta njih, ako ne i svi pridržavaju tog dogovora. A to je najteži deo trenerskog posla, da ubedite igrače da prate vašu ideju“.

Đerona ima i tu osobinu da na „brzom biranju“ drži čak 45 igrača.

„On njih poziva na te utakmice, treninge, drži ih sve u pripravnosti i to se pokazalo kao dobro. Jer, evo sad od spiska koji je dao pre 15 dana kad su počele pripreme, sad ima sedam, osam igrača koji su se promenili zbog kovida. Pozitivno iznenađuje, mislim, nema šta da me iznenađuje, trebalo bi tako da bude, a to je da igrači dolaze u reprezentaciju zadovoljni i hoće da dođu. Nije im problem ako nisu na prvom spisku pa ako bude igrač naknadno pozvan on dođe. Ranije to nije bio slučaj, rukometaši su bili uvređeni, pa ako nije na prvom spisku, onda neće da dođe. Tako da, to je neki njegov kvalitet mada nije sam uradio. Zaslugu ima i Savez i ljudi koji su Tonija postavili, Ratko Nikolić kao direktor reprezentacije, dakle timski rad“, zaključio je Dragan Škrbić.

BONUS VIDEO: Navijači rukometaša Hrvatske i Srbije u Mađarskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar