Foto: EPA-EFE/OLIVER MULTHAUP

Mihael Šumaher, sedmostruki šampion Formule 1, nije se pojavio pred kamerama i u javnosti od decembra 2013. godine kada je doživeo strašan pad na skijanju. Od tada su se o njegovom zdravstvenom stanju samo sporadično pojavljivale informacije, koje nam pokazuju u kakvom se stanju nalazi.

Porodica Šumahera je retko govorila o stanju Mihaela, a samo bi povremeno procurela po neka informacija.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednjaod njih navodi da je porodica odlučila da stavi na prodaju luksuznu vilu na jezeru Ženeva koje se procenjuje na pet miliona evra.

Korina, supruga velikog šampiona, stavila je ovo imanje od 20.000 kvadratnih metara na prodaju, a kupljeno je za 3,5 miliona evra i potpuno prilagođeno oporavku velikog asa.

Očekuje se da uskoro saznamo i mnogo više o stanju legendarnog asa, pogotovo nakon dokumentarca „Šumaher“ u kome su ekskluzivno govorili Korina, otac Mihaela Rolf, ćerka Đina-Marija i sin Mik.

Šumi je na skijanju 2013. godine doživeo stravičnu povredu, kada je glavom udario u kamen. Život mu je spasila kaciga koju je nosio, a helikopter ga je preko Alpa odvezao do bolnice u Grenoblu.

Nemac je imao dve operacije i nakon toga bio u veštačkoj komi više od šest meseci.

Izašao je iz kome 2014. godine nakon 250 dana i bio prebačen u bolnicu u Lozani, pre nego što se vratio u kuću na obali Ženeve.

Foto: EPA-EFE/J.L.Cereijido

U tom trenutku je Sabina Kehm, njegova menadžera, objasnila u kakvoj je stanju.

„Mihael je napustio bolnicu u Grenoblu da nastavi dugu fazu rehabilitacije. Više nije u komi“, kratko je poručila.

Od tada je stizalo sve manje informacija o njegovom zdravlju, a tajna je brižljivo čuvana.

Žan Tod, čovek koji je bio šef Ferarija sa kojim je Šumaher osvojio pet od sedam titula, prošle godine otkrio je kakvo je stanje legende nakon jedne posete.

„Video sam Mihaela prošle nedelje. On se bori. Bože, znamo da je imao užasnu i veliku nesreću na skijanje koja mu je stvorila mnogo problema. Ali ima neverovatnu ženu pored njega, ima decu, medicinske sestre i možemo samo da mu poželimo sve najbolje što želim i porodici. Sve što mogu da uradim je da budem sa njim dok ne budem u mogućnosti da nešto i uradim“, rekao je Tod.

Dugo se sumnjalo da li je uopšte svestan, dok „Parizjen“ nije objavio kratku izjavu jedne medicinske sestre.

„Da, ja radim sa njim i uveravam vas da je u svesnom stanju“, rekla je kratko i zahtevala da ostane anonimna.

Nedavno je o njegovom stanju govorio i nemački neurolog Erih Riderer.

Foto: EPA PHOTO ANSA / FABBIANI-BENVENUTI /TO

„Mihael Šumaher je budan, diše, srce mu ima lep ritam. Verovatno može i da sedne, čak i da napravi neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga“, rekao je doktor.

Pretpostavlja se da je porodica u njegov oporavak uložila oko 40 miliona evra, a sporadične informacije su govorile čak i da je jedno vreme Šumi mogao da komunicira samo očima.

Očekuje se da se krajem godine kada bude objavljen dokumentarac sazna šta se sve dešavalo u tom periodu, pa čak da posle osam godina možda vidi i snimak kako izgleda legendarni as.

Očekivalo se da se Šumaher oporavi do 2016. godine, a od tada lekari uglavnom navode da ne očekuju njegov potpuni oporavak. Nije poznato da li Mihael može da govori i da li će moći da se vrati, koliko-toliko normalnom životu.

Ipak, informacije govore da je potpuno svestan, a pretpostavlja se da je došlo do velikog napretka u rehabilitaciji kada je porodica odlučila da otvori vrata vile tajni nemačkih producentima Mihaelu Veku i Hans-Brunu Kamertonsu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar