DK Metcalf
Foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Kada 23. jula budu otvorene Olimpijske igre, među učesnicima bi mogao da se nađe i momak neobičnog imena, lude frizure i fantastične životne priče.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako bi priča o njemu trebalo da krene od početka, ovog puta ćemo napraviti izuzetak, tačnije prva „stanica“ je stadion „Stejt Farm“ u gradu Glendejl u Arizoni, gde svoje utakmice kao domaćin igra ekipa Kardinalsa. U „sudaru ptica“ i jednom od najvećih derbija lige, zapadno od Finiksa stigao je rival iz Sijetla, Sihoksi.

Do tog momenta neporaženi, igrači tima koji predvodi Pit Kerol na put su krenuli svesni da im trijumf na gostujućem terenu divizijskog rivala donosi ne samo prednost u međusobnom skoru, već i šansu da pošalju poruku ostatku lige da su spremni da idu do kraja.

Sijetl je vodio 13:7, kada je pas Kajlera Mareja prema Diandreu Hopkinsu po mnogima najbolji hvatač lige uhvatio, ali je Puna Ford uspeo ne samo da zaustavi napad, već i da Hopkinsu izbije loptu. Sijetl je uspeo da dođe do nje, potom priđe do tri jarde od endzone, kada je Buda Bejker presekao pas Rasela Vilsona ka Krisu Karsonu. Bejker, poznat kao jedan od najbržih ljudi u ligi, krenuo je punim trkom ka suprotnoj strani, i činilo se da je izjednačenje neminovno, kada se iza njega na osam jardi od poentiranja stvorio Di Kej Metkalf.

Uspeo je da obori Bejkera nakon trka od približno 90 jardi, spreči izjednačenje i sačuva prednost svom timu.

Uspela je Arizona do kraja da dođe do preokreta i slavi 37:34 posle produžetka, ali o njihovoj pobedi gotovo niko da nije pričao. Čitava sportska planeta govorila je samo o Metkalfu, a među ljubiteljima NFL-a dostigao je status jedne od najvećih zvezda lige. Bejker je rekao da je to bio „prvi put da je neko uspeo da ga stigne“, dok je Kerol njegov potez opisao kao „najbolji koji je video u svojoj karijeri“.

Od tog trenutka krenula je priča o njegovom mogućem učešću na kvalifikacijama za Olimpijske igre, što je ubrzo i potvrđeno. Ono što je mnoge zainteresovalo jeste – kakve šanse Metkalf ima kada bude stao protiv nekih od najboljih trkača u Sjedinjenim Američkim Državama? Gledajući brojke, više nego solidne.

Metkalf je, naime, tada trčao neverovatnih 34.23 kilometra na čas, što je tek za tri i po kilometra manje od prosečne brzine koju je postigao Usein Bolt kada je 2009. godine u Berlinu postavio svetski rekord (37.58 kilometara na čas).

A to nije slučajnost. Naime, Metkalf je u srednjoj školi Oksford kao atletičar bio jedan od najboljih u istoriji ustanove, dok je na „kombajnu“, treningu pred draft na kom igrači mere razne fizičke aspekte, poput dizanja tegova, skakanja uvis i trčanja na 40 jardi njih pretrčao za 4:33 sekunde, što je prosečno 36.43 kilometra na sat.

Ukoliko vam je ime samo po sebi poznato, ali niste sigurni odakle, Metkalf je momak čija fotografija iz teretane 2019. godine pre drafta postala viralna, jer su ostali igrači koji su bili deo iste klase pored njega izgledali kao deca.

Takođe, Metkalfova fotografija iz teretane imala je i jedan zanimljiv efekat, koji je, poput domina, doveo do ove priče. Naime, da nije bilo ove fotografije. Da nije bilo nje, Pit Kerol ne bi odlučio da na prvom razgovoru „pobesni“ i sam – skine majicu, nakon što je DK u prostoriju u kojoj je sastanak trebalo da bude održan ušao go do pojasa (na nagovor menadžera, doduše). Na taj način stvorena je fantastična klima za razvoj prave zvezde američkog fudbala u usponu, a s obzirom na to da je dobio „zeleno svetlo“ od Sihoksa da se oproba i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, čini se da su Sihoksi svesni da u svojim redovima imaju mladića koji preti da postane pravi superstar i na globalnom nivou.

Vreme koje je Metkalfu potrebno kako bi se našao u finalu kvalifikacija jeste 10.05 sekundi, mada ni 10.2 sekunde ne bi značilo da bi ispao. Ukoliko uspešno savlada taj „prvi korak“, nema sumnje da bi u Tokio stigao ne samo kao čudo, već i kao jedan od favorita iz senke za najsjajnije odličje, s obzirom na prosečne brzine koje su tek za nijansu slabije od Boltovih.

Problem je taj „prvi stepenik“, jer je potrebno prebaciti ne samo telo već i um sa NFL-a na trčanje. Ukoliko u tome uspe, nama ostaje samo da vidimo do koje granice ovaj sjajni mladić može da ide.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar