lebron Džejms, Tom Brejdi, Novak Djokovic
Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA,EPA-EFE/ERIK S. LESSER,

Sport se dramatično izmenio za manje od 20 godina, pa sada nije nikakvo iznenađenje da profesionalci i sa punih 40 godina i dalje opstaju u vrhu.

PROČITAJTE JOŠ

Najblistaviji primer vrhunskih rezultata nam dolazi upravo iz Srbije. Novak Đoković je posle 30. godine pronašao novu brzinu svog tenisa i nastavio dominaciju. Ove godine je uspeo da slavi na 27 od 28 grend slem mečeva, te da podigne tri velika trofeja (izgubio samo finale US Opena). Samo nakon 30. godine je sakupio više od 100 nedelja na vrhu ATP liste, primera radi Rodžer Federer je tu stao na 25 nedelja. Stao je na korak do nezaboravnog ostvarenja „Kalendarskog slema“, a novu priliku da ga napadne imaće i narednih sezona. Đoković je godinama poznat kao najfleksibilniji teniser, a objašnjavao je da njegovi zglobovi mogu sve te pokrete da izvode zbog skijanja. Kasnije se upoznao sa jogom, meditacijom i drugim načinima da svoje telo dovede do krajnjih granica izdržljivosti.

Tajna Đokovića i Ronalda

Era njegovog najboljeg tenisa započela je dramatičnom promenom u ishrani, koja je naišla na osuđivanje mnogih, pogotovo u našoj zemlji. Izbacio je gluten, a počeo je i da primenjuje sistem autofagije (jede osam sati dnevno, a zatim u organizam unosi samo vodu). U njegovoj ishrani dominiraju celer i povrće, batat uglavnom jede pred meč kao izvor ugljenih hidrata, a alkohol konzumira samo u izuzetnim slučajevima. Njegovi fanatični treninzi su ga upravo spojili sa Kristijanom Ronaldom. Odradili su zajednički trening u Dubaiju, a onda razmenili tajne dugovečnosti. O vlasniku gotovo svih rekorda u savremenom fudbalu, govorio je bivši saigrač Dauda Piters iz Juventusa.

„Uvek jede isto. Brokoli, piletinu i pirinač. Pije litre i litre vode, nema gaziranih pića. Kristijano želi da pobeđuje uvek i svugde. On tera mlade igrače da rastu. Zaista vas uključuje u sve“.

Pojasnio je i vežbe koje radi.

„Te vežbe za abdomen ne radi iz taštine, već zato što svoje telo vidi kao instrument za rad. Ne stoji Ronaldo sve vreme ispred ogledala. On nema vremena za to. Kad je u klubu, uglavnom samo trenira. On stvarno živi za svoj posao“otkrio je Piters.

Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Lebron troši 1,5 miliona dolara

Ipak, brigu o svom telu je na novi nivo podigao Lebron Džejms, koji samo na to godišnje potroši više od milion i po dolara. To obuhvata krioterapiju, hiperbarične komore, specijalne čizme za noge i odmor mišića. Tu je i čitava svita ličnih kuvara, trenera i ljudi koji mu pomažu da uz sve izazove pazi na ishranu i nesmetano trenira četiri dana nedeljno. Nakon sezone 2012/2013, imao je najviše kilograma u karijeri i to je trenutak kada je odlučio da sve problematične navike ukloni. Smršao je brzo.

„Nisam jeo šećer, ni mlečne proizvode. Nisam unosio ugljene hidrate. Jeo sam samo meso, ribu, voće i povrće. To je to, u 67 vezanih dana“ objasnio je.

Pileće grudi i povrće je rezervisano za ručak pre meča, a nakon svakog susreta na meniju je proteinski šejk. Uz to je dodao jogu svakog utorka i vikendima, dok je čaša vina rezervisana samo za posebne prilike.

Posebna enigma je Tom Brejdi, koji je na vreme spoznao benefite joge i krvavog rada u teretani. Iako nikada nije bio najsnažniji ili najbrži igrač na terenu, uspeo je da osvoji sedam NFL titula. Smatra se najboljim igračem u istoriji američkog fudbala, a sa punih 44 godina i dalje predvodi ligu u mnogim segmentima. Ne planira da se povuče pre 50. godine, pa bi zauvek mogao da izmeni poimanje ovog sporta (ukoliko već nije). Svakog jutra ustaje u šest, a leže da spava tačno u 21 čas. Počinje dan tako što popije čašu vode sa limunom, a onda doručkuje smuti od banane, borovnica, semenki i oraha. Zatim sledi prvi od najmanje dva treninga, a obroci su raspoređeni na dva sata. Sve je podređeno uspehu.

I zaista ovo je primer u svim sportovima današnjice, zlatna generacija srpskih vaterpolista je bila najstarija na Olimpijskim igrama, pa su čak šestorica njih završila reprezentativne karijere posle Tokija. I ona stara „bez starca nema udarca“ dobila je potvrdu i u primerima Federera i Serene Vilijams, koji imaju 40 godina, Maje Ognjenović, koja sa punih 37 godina i dalje predvodi tehničare Evrope, pa čak i u snukeru Roni O’Salivan i dalje dominira u odnosu na mlađu gardu. Ne treba zaboraviti ni Petra Nenadića, koji je u 33. godini proglašen za najboljeg rukometaša Evrope, a sa 35 blista u dresu Vesprema. Tu je i Miloš Teodosić, koji je sa 34 godina po drugi put postao MVP Evrokupa… Kraja nizu zaista nema.

BONUS VIDEO Gudelj pirča kako se lečio kod Vračare

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar