Polina Gurjeva, Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Osvajačica prve olimpijske medalje u istoriji Turkmenistana, dizačica tegova Polina Gurjeva dobila je od države kao nagradu stan, automobil i 50.000 dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Gurjeva, koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u kategoriji do 59 kilograma, prva je sportistkinja koja je svojoj zemlji donela olimpijsko odličje.

Strelac Mirat Nijazov jeste osvojio srebro na Igrama u Rimu 1960. godine, ali je to bilo pod zastavom Sovjetskog Saveza.

Svečanost koja je organizovana u Ašhabadu predvodio je trener Serdar Berdimuhamedov, sin lidera zemlje Gurbangulija Berdimuhamedova.

Gurjeva, koja je ruskog porekla, dobila je u tri kutije od belog lakiranog drveta. U jednoj su bili ključevi trosobnog stana u glavnom gradu, u drugoj ključevi luksuznog Leksusa, a u trećoj ček od 50.000 dolara.

Zemlja od šest miliona stanovnika, koja leži na bogatim nalazištima gasa, stekla je nezavisnost 1991. godine kada se raspao Sovjetski savez.

Turkmenistan je često na udaru organizacija za ljudska prava pošto smatraju tu državu jednim od najgorih kršitelja građanskih, verskih i sloboda štampe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar