Foto: Twitter/Screenshoot

Srpski vaterpolisti već decenijama donose medalje sa skoro svih takmičenja na kojima učestvuju, a već godinama su najveći miljenici nacije. Njihovi uspesi se slave, njihove suze su i naše suze i sa njima proživljavamo sve radosti i sve teške trenutke.

Međutim, retko se kada zapitamo, u kakvim uslovima oni treniraju i kako se spremaju za najveća takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Pre tačno pet godina, nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu u Beogradu, bazeni koji su za tu priliku montirani u „Areni“, prebačeni su u Vrnjačku banju gde je započet projekat vaterpolo centra koji je tada pompezno najavio Vanja Udovičić. Radovi su započeti uz potrošenih 2,5 miliona evra, ali je na tome i ostalo.

Bazen je obrastao korovom i prilično je ruiniran, a niko ne zna gde je potrošen silan novac. Za to vreme, šampioni se pripremaju po tuđini, pa se drugi hvale kako su ih spremali za vrh.

Legendarni vaterpolista Danilo Ikodinović već je pitao šta se desilo sa velikim obećanjima, a u izjavi za televiziju N1 objašnjava koliko bi izgradnja ovog centra značila za srpski vaterpolo.

„Svima su uvek puna usta veterpola, pogotovo posle svakog osvojenog zlata, a mi 20 godina nemamo svoju kuću“, kaže Ikodinović.

Slavu zato uzimaju drugi.

„Sad se Slovenci hvale i to sa pravom kako su oni pripremali olimpijskog šampiona u vaterpolu. Naši igrači stalno idu u Sloveniju, jer tamo imaju super uslove, a mogli smo u Vrnjačkoj banji da imamo divne uslove“, kaže Ikodinović

Danilo Ikodinović Foto: Privatna arhiva

On ističe da bi nacionalni trenažni centar mogao da služi i za druge svrhe.

„Ovaj centar bi mogao da služi i drugim korisnicina. Rekreativcima, amaterima, polu-amaterima, za školski sport i mnoge druge. Ovo nije namenjeno samo za A selekciju i sigurno bi bilo rentabilno, mnogo rentabilnije od fudbalskog stadiona od 250 miliona evra“, naglašava Ikodinović u izjavi za N1.

Posle pet godina se nije mnogo toga promenilo. Ponovo su data nova obećanja, mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preuzeo i deo krivice za neuspeh ovog projekta na sebe.

„Ja sam kriv, da ne kažu da je neko drugi kriv što smo stali sa onim u Banji, a znam da to nije zanimljivo kao beogradski centar koji će da košta 14 miliona evra. Izgradićemo i jedan i drugi“, rekao je Vučić.

Dok se svi redom otimaju ko će da čestita vaterpolistima na velikom uspehu i da se sa njima slika, oni već godinama u tišini i u tuđini osvajaju medalje i proslavljaju ime Srbije širom sveta.

Vreme za izgradnju nacionalnog trenažnog centra je odavno prošlo i vreme je da se obezbede uslovi za stvaranje novih vaterpolo šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram