Foto: SHADY / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U moru neobičnih životnih priča, teško koja može da bude iznad one koja govori o Kejtlin Mari Džener, koja je 1949. godine rođena kao Vilijam Brus Džener. Ukoliko vam sve deluje nelogično već sada, kada pročitate sudbinu medijske ikone 21. veka ostaćete bez reči. Barem isprva...

Za razliku od ostatka porodice Kardašijan za koju se govori da je najpoznatija porodica na svetu, Brus je imao sportsku karijeru pre nego što je postao jedno od najpoznatijih medijskih lica sveta.

Brus Džener – sportista, nesuđeni Supermen i američki heroj

Džener je kao mladić iz Maunt Kiska vrlo brzo prepoznat kao izuzetno atletski nadaren, pa ga je trener L. D. Veldon ubrzo pozvao da sarađuju.

PROČITAJTE JOŠ

Iz te saradnje će se dogoditi jedna od najuspešnijih kratkih karijera u istoriji atletike. Samo šest godina se Džener takmičio u desetoboju, a u tom periodu je uspeo da postane i olimpijski šampion. Te 1976. godine je u Montrealu osvojio zlato na Olimpijskim igrama i dobio nezvanično zvanje „najboljeg svetskog atletičara“. Džener je tada prekinuo 12-godišnju dominaciju SSSR u ovoj disciplini, pa je zato proglašen i američkim herojem.

„Kada su Igre bile gotove, desilo se da sam ja bio pravi momak na pravom mestu u pravo vreme“, rekao je Džener. „Njujork Tajms“ je pisao da je bio „tako visoko na pijedestalu američkog heroizma da je potreban kran da ga spuste dole“.

Pojavio se na naslovnim stranama gotovo svih velikih magazina SAD poput „Playgirl“, „Sports Illustrated“, itd… Koliko je bio velika medijska ličnost svedoči i što su ga Kanzas Siti Kingsi 1977. godine izabrali za pika na NBA draftu, iako nije igrao košarku od srednje škole! Malo je falilo da bude i deo NFL lige (igrao je američki fudbal na koledžu do povrede kolena) jer je najavljivan kao „najbolji atleta koji je na raspolaganju“.

Nakon uspeha na Olimpijskim igrama je malo nedostajalo da se pojavio i kao Supermen na filmskom platnu, ali je na kraju uloga pripala Kristoferu Rivu.

Da uspeh nimalo ne dolazi slučajno svedoči izjava Dženera nakon kraha 1972. na Igrama kada je završio na 10. mestu.

„Po prvi put, znao sam šta želim od života, i to je bilo to i ovaj momak je to imao. Bukvalno sam počeo da treniram istog dana u ponoć, trčao sam kroz ulice Minhena i spremao sam se za Igre. Trenirao sam sve do Igara 1976. godine, od šest do osam sati dnevno, svakog dana, 365 dana godišnje“, otkrio je Džener.

Nakon što je završio Grejsland koledž oženio je Kristi Kraunover (prva od tri supruge), preko dana je trenirao, a noću prodavao osiguranje od čega je zarađivao oko 9.000 dolara godišnje.

Već 1975. godine je osvojio zlato na Panameričkim igrama i postavio rekord turnira od 8.045 poena. Bio je i vlasnik svetskog rekorda od 8.524 poena koji je postavio iste godine u Oregonu, a popravio ga je na 8.538 na probama za Olimpijske igre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner)

Pobedio je na 12 od 13 desetoboja od 1973. do 1976. godine. Toliko je bio dominantan. Na Igrama 1976. je postavio pet ličnih rekorda, a na kraju je postavio lični rekord i u trci na 1.500 metara iako je već ranije obezbedio zlato. Na kraju je imao 8.618 poena. Sa američkom nagradom je napravio pobednički krug

„Te 1972. godine sam doneo odluku da ću četiri godine potpuno posvetiti onome što radim i da ću onda da nastavim kada sve bude gotovo. Ušao sam u takmičenje znajući da je ovo poslednji put da ikada ovo radim. Boli svakog dana kada trenirate toliko jako. Plus, kada je desetoboj gotov, mogu da se pozabavim ostatkom svog života. Ko brine koliko jako boli?“, rekao je, a onda završio sa atletikom.

Kejtlin Džener – medijska ikona, stvorila najpoznatiju porodicu sveta

Kejtlin je nedavno proslavila 72. rođendan, a za veći deo bogatstva može da zahvali bivšoj supruzi Kris Džener.

Sa Kristi, koja ga je izdržavala radeći kao stujardesa dok je on bio desetobojac, dobio je sina Burta i ćerku Kasandru, a razveli su se 1981. godine. Nije Brus mnogo patio, pa je samo nekoliko dana kasnije oženio glumicu Lindu Tompson na Havajima, a uskoro su dobili sinove Brendona i Brodija. Nimalo začuđujuće razveli su se posle pet godina, a onda je još jednom rekao sudbonosno da Kris Kardašijan 21. aprila 1991. godine nakon pet meseci veze.

Džener i Kris su dobili ćerke Kendal i Kajli, a postao je očuh Kim, Kortni, Kloi i Robertu iz prethodnog braka sa advokatom Robertom Kardašijanom.

Svetski poznati su postali kroz šou „Keeping Up with Kardashians“ koji je počeo da se emituje u oktobru 2007. godine zahvaljujući Kris. Javnost je iznenadila vest da se Kris i Brus razvode nakon što se on iselio iz porodičnog doma.

Oktobra 2013. godine je podnela zahtev za razvod, a sve je zvanično bilo gotovo dve godine kasnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner)

U tom periodu je Brus imao i saobraćajnu nesrećnu kada se svojim vozilom zabio u automobil koji je vozila aktivistkinja prava životinja Kim Houv. Ona je tada poginula u saobraćajnoj nesreći, a državni tužilac je odbio da podigne optužnicu protiv Dženera. Kimina deca su se nagodila sa Brusom i još nekoliko ljudi koji su poginuli u lančanom sudaru koji je uzrokovao.

Iako je razvod započeo 2007. godine, a na kraju okončan 2015, pravi razlog je otkriven tek nakon njega. Brus je želeo da postane Kejtlin. Pozirao je 2015. godine kao žena na naslovnoj strani časopisa „Vanity Fair“ i ispričao je da hormonske tablete počeo da uzima pre nego što je upoznao suprugu Kris i zbog je prestao sa tim. U tom intervjuu je svima poručio „Zovite me Kejtlin“.

I onda je pre četiri godine konačno ostvario svoj san i promenio pol. Modnim kombinacijama je Kejtlin počela da privlači pažnju barem podjednako koliko čudnim odnosom sa decom. Ipak, sve je palo u drugi plan kada je objavila da se nalazi u vezi sa 47 godina mlađom transrodnom manekenkom Sofijom Hočins.

Ipak, na kraju su obe poručile da su imale prijateljski i poslovan odnos.

Procenjuje se da Dženerova zahvaljujući bivšoj supruzi ima 100 miliona dolara, a promenu je objasnila u dokumentarcu „Ja sam Kejt“. Trajala je dve godine i donela zaradu od 3,2 miliona dolara.

U autobiografiji „Tajne mog života“ progovorila je o promeni pola.

BONUS VIDEO Dejan Savić i Ivica Tucak nasmejaće vas do suza kao nikad pre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar