Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Superboul se bliži, a svi pogledi biće uprti u dva čoveka Toma Brejdija i Patrika Mahomsa - nije to samo duel Tampa Beja i Kanzas Čifsa.

PROČITAJTE JOŠ

Meč počinje u noći između nedelje i ponedeljka, u 00.30, a čim je bilo jasno da se sastaju Tampa Bej i Kanzas, počele su da se vrte brojke i upoređivanja najvećih zvezda dve ekipe.

Pre svega, godine – Mahoms ima 25, Tom Brejdi 43, pa su Amerikanci po svom dobrom, starom običaju, počeli da prave sledeće paralele – kada se Brejdi rodio, Džezeri su bili u Nju Orleansu, Klipersi u Bafalu, Kingsi u Kanzas Sitiju.

Kada je Brejdi rođen, najveći hit je bio „I Just Want To Be Your Everything“ Endija Giba iz BiDžiza, Mahomsova godina rođenja je prošla u znaku „Gangsta’s Paradise“, Atari 2600 je tek čekao na lansiranje kada je Tom bio u maminom stomaku, Mahoms je svet ugledao kada i Soni Plejstejšn u Severnoj Americi… Da ne nabrajamo dalje, ESPN je išao naširoko, a razlog je istorijska, najveća razlika u godinama (18) kvoterbekova u Superboulu.

Pre četiri dana, 3. februara, bila je čak 19. godišnjica od Brejdijevog prvog osvojenog Superboula, a tada je Mahoms imao sedam godina. Od tada, Brejdi je došao do šest titula Superboulaa, 4 puta je bio MVP, tri puta najkorisniji igrač sezone, 2 puta je bio najbolji ofanzivni igrač, a samo se Mahoms vidi kao dostojan naslednik i momak koji bi potencijalno mogao da ugrozi njegov status najvećeg, za sada ima jedan Superboul na kom je bio MVP, ujedno je jednom i proglađen za najboljeg ofanzivnog igrača NFL-a.

Ujedno, ovo je prvi Superboul na kom se suočavaju šampionski kvoterbekovi iz prethodne dve utakmice za NFL titulu.

Toni Romo, bivši kvoterbek Dalas Kaubojsa, najavio je meč na zanimljiv način.

„Zaista mislim da je ovo utakmica za nasleđe. To će biti jedan od najboljih direktnih duela u istoriji. O ovome ćete govoriti svojim prijateljima. Da li možete da zamislite da Majkl Džordan igra protiv Lebrona Džejmsa u finalu, koji je postao zaštitno lice lige. To dobijamo u ovom Superboulu, to je kao duel Džeka Niklausa i Tajgera Vudsa“, bio je slikovit Romo.

Foto: Tanjug/AP

Ovaj meč može promeniti istoriju NFL-a, podseća Romo.

„Činjenica da je Patrik Mahoms deo diskusije govori koliko je taj momak neverovatan. Postoji šansa u ovoj utakmici da podigne lestvicu. Ako Mahoms pobedi, vrata ostaju otvorena. Ako Brejdi pobedi, ne znam kako će ko uspeti da mu se približi.“

Za Brejdija, rekordna sedma titula bi bila prilika da se odmakne konkurentima – niko od rivala na njegovoj igračkoj poziciji nije stigao do više od četiri titule, ili je igrao na više od pet Superboul mečeva.

Uz to, Brejdi bi postao tek drugi igrač koji je osvojio titulu sa dve različite ekipe, posle Pejtona Meninga, koji je istoriju pisao sa Indijanapolis Koltsima i Denver Bronkosima.

Za Čifse, titula bi imala posebnu notu jer su prošle godine protiv San Franciska prekinuli 50 godina posta, a postali bi prvi tim koji je vezao titule posle Brejdija i Petriotsa, koji su to učinili 2003. i 2004. godine.

Brejdi i Mahoms pokazali su klasu i u najavi duela.

„Stvarno poštujem Patrika, on je komandant svoje ekipe, znam koliko njegovi saigrači vole da igraju sa njim. Ima veliku harizmu, i kad vidim Patrika, vidim nekog ko je rođen za velike trenutke“, rekao je Tom Brejdi, uzvratio je Mahoms.

Foto: Tanjug/AP Photo/Reed Hoffmann

„Način na koji on ‘cepa’ i ‘secira’ odbranu rivala je nešto čemu se zaista divim. Pokušavam da dođem do tog nivoa, načina na koji je u stanju da se kreće u ‘džepu’ i da opet uspe da izvadi stopala i potpuno staloženo baci loptu, bez obzira na to ko ga je uhvatio“, naveo je Mahoms.

Brejdi i Mahoms su se suočili četiri puta, prvi put je pobedio Tom sa Nju Inglandom 4. novembra 2018. sa 43-40, u januaru 2019. je bilo 37-31 za Petriotse, a prvu pobedu Mahoms je zabeležio u decembru 2019. sa 23-16, i tada je Brejdi igrao za Petriotse.

U poslednjem duelu, Kanzas Siti je pobedio sa 27-24, bio je to prvi i za sada poslednji duel iz perioda Brejdija u novom timu. Na ovom meču je bilo i 27-10 za Čifse, Mahoms se nada da će ponoviti sličnu partiju – tada je došao do 462 jarda, upisana su na utakmici tri tačdauna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare