Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čuveni košarkaški trener i aktuelni predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković izneo je svoju teoriju povodom nastanka pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ubeđen sam da je virus stvoren potajno, da su ga napravili trojica ili četvorica pokvarenih ljudi, zli „genijalci“ sa velikim kapitalom iza leđa i sa namerom da sruše čovečanstvo. Kakva pijaca, kakvi šišmiši… Pre nekoliko meseci sam rekao da će se vakcina pojaviti odmah posle američkih izbora i pogodio sam“, rekao je Maljković u intervjuu datom za Novosti.

Legendarni strateg svoj stav zasniva na razgovorima sa velikim brojem ljudi:

„Pričao sam nedavno sa prijateljem Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane, pa sa nekim ljudima u Slovačkoj. Tamo je broj obolelih bio minimalan.

Nije prošlo sedam dana od tih naših ragovora, sve se promenilo nagore. Sada ćemo da vidimo da li će vakcina biti delotvorna i protiv mutiranog virusa. Ubeđen sam da oko ovoga postoji neka velika igranka i da je igraju, kao što rekoh, mnogo pokvareni ljudi. A da nas je korona omela, jeste i te kako. Vrlo dobro znam, još iz vremena dok sam bio aktivan trener, da je jedan dan izgubljenog treninga mnogo loš za sezonu, za karijeru“, istakao je Maljković.

PROČITAJTE JOŠ...

Otkrio je potom nekadašnji trener Real Madrida, Barselone, Jugoplastike, Panatinaikosa i Cedevite anegdote iz svoje duge trenerske karijere:

„Uveliko smo bili u pripremama za Olimpijske igre. Sportisti, naša administracija, veliki broj ljudi je odjednom zastao i prekinuo svoje uobičajene aktivnosti. Bukvalno smo hendikepirani i tek sada mi u Srbiji i cela planeta shvatamo šta znači sport sa publikom i bez nje.

A dešavalo mi se nekoliko puta u karijeri da neka viša sila prekine utakmicu, ili odloži mečeve na nekoliko dana. Prva anegdota je s početka moje karijere u novobeogradskom Radničkom. Dočekali smo tuzlansku Slobodu u Hali sportova i pored glave mi je proletela neka tepsija, poslužavnik. Meč je odmah bio prekinut.

Zatim, tokom rata u Zalivu, kao trener Barselone sam putovao sa ekipom na meč Evrolige sa Makabijem u Tel Aviv, iako su svi procenili da je to sulud potez. Dok sam trenirao Unikahu, bile su velike poplave u Španiji, pa sam vrlo dobro kroz sve ove godine shvatio šta znači termin ‘vis major'“, otkrio je Maljković.

Ipak, ovakva situacija, priznaje, nije nešto sa čim se do sada susretao:

„Međutim, ovakva vrsta više sile je nezabeležena u novijoj istoriji čovečanstva i to nas je sve prilično usporilo. Do te mere da će ukupan broj sportista na Igrama u Tokiju sledeće godine, pa čak i na onima u Parizu 2024. biti oko 10.500, u odnosu na 11.730 na igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine“, zaključio je Maljković.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar