Božidar Đurković
Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Odlukom Evropske rukometne federacije (EHF) da ne budu održane kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i da vize za kontinentalnu smotru koja će se održati tek 2021. godine dobiju reprezentacije na osnovu plasmana na prethodnom takmičenju napravljen je jedinstven presedan u okviru ovog takmičenja.

Stav Evropske rukometne federacije za Nova.rs prokomentarisao je Božidar Đurković, predsednik Rukometnog saveza Srbije, koji nije skrivao razočaranje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ukoliko bismo gledali iz perspektive da je cilj bio da bude isti kriterijum za žene i muškarce onda je ovo logičan korak, ali smatram da je odluka doneta preuranjeno. Takmičenja kod žena i muškaraca se bitno razlikuju. Dame se takmiče u grupama od po četiri reprezentacije, a kod muškaraca je baraž sistem i ko je bolji u dvomeču prolazi na Svetsko prvenstvo“, rekao je Đurković i dodao:

„Slovenija je bila fovorit na papiru četvrta ekipa na poslednjem Evropskom prvenstvu koje smo mi završili kao 20. Sve to stoji, nije sporno, ali verujem da je u dve utakmice sve moguće. Iznenađenja se dešavaju, ali je nama to pravo jednom administrativnom odlukom uskraćeno“.

„Čeka nas novi ciklus za Evropsko prvenstvo, žreb je zakazan za jun i niko ne zna šta će se dešavati i kako će se sve odvijati. Šteta je što nismo imali mogućnost da da se borimo, i ne samo mi već i Crna Gora, Makedonija, Švajcarska, Poljska, Rusija, Rumunija Bosna i Hercegovina… Možda je trebalo još malo da se sačeka i da se nađe mesto u kalendaru za baraž“.

Prvi čovek srpskog rukometa dodao je da RSS nije razmatrao dalje korake i eventualno podnošenje žalbe.

„Odluka je tek doneta, još se nisam se čuo sa predstavnicima ostalih saveza i ne znam da li će neko preduzeti bilo kakve korake. Sad je tako kako je i smatram da će biti teško da se ta odluka promeni“, rekao je Đurković za Nova.rs.