Branko Cikatić Foto: Print screen/Youtube/ MUAYTHAI CROATIA

Branko Cikatić, legendarni hrvatski borac, i jedan od najjačih ljudi bivše Jugoslavije, preminuo je u 66. godini, objavio je Hrvatski savez tajlandskog boksa.

„U 66. godini života preminuo je Branko Cikatić Tigar, najveći hrvatski borac svih vremena i jedan od najvećih svetskih boraca. Uz brojne trofeje (osvajač K-1, evropskih i svetskih titula u tajlandskom boksu, kikboksu…) Branko će zauvek ostati upamćen kao čovek koji je pokrenuo borilačke veštine na ovim prostorima, osnovao Hrvatski savez tajlandskog boksa, i po tome, ali i po svim svojim uspesima, ostat će besmrtan. Hvala ti, Tigre, za sve!“, piše na stranici HSTB.

PROČITAJTE JOŠ

„Figh site“ piše da je Cikatić poslednje dve godine bio uglavnom u bolnici ili svom domu u Solinu, kao i da je većinu dnevnih radnji obavljao uz pomoć medicinskog osoblja ili porodice. Stanje mu se nažalost u poslednje vreme pogoršalo.

Njegovi zdravstveni problemi krenuli su tokom 2018. godine, kad je hospitalizovan zbog bolova u nogama. Stanje se pogoršalo kad je oboleo od plućne embolije, a sve je rezultiralo sepsom. Brankov do tada jaki organizam se nije predao te je on uspeo da preživi, uprkos malim šansama. U međuvremenu je oboleo i od Parkinsonove bolesti.

Kao najveći uspeh u karijeri pamti se osvajanje prvog K-1 Grand pri turnira 1993. godine. Cikatić je tada imao već 38 godina, ali je uspeo da kroz jednodnevni turnir prođe sa tri pobede nokautom. U finalu je savladao velikog Ernesta Husta.
Cikatić je, prema nezvaničnim podacima, odradio je 170 mečeva različith verzija kik boksa i upisao 152 pobede. Tokom ’80-ih osvajao je razne elitne turnire u mau taiju i pobeđivao najveća imena tog sporta.
Po dva puta osvajao je svetsko i evropsko prvenstvo u mau taiju.