Tadija Kačar je jedan od najvećih boksera koje je Srbija ikada imala. Vicešampion Evrope i sveta i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Montrealu, ostavio je neizbrisiv trag zajedno sa svojim bratom Slobodanom.

PROČITAJTE JOŠ

Uoči Svetskog prvenstva u olimpijskom boksu koje će se održati u Beogradu (24. oktobar – 6. novembar), govorio je o šansama nove generacije boksera.

„Očekivanja svakog domaćina i svake reprezentacije su da njihovi takmičari osvoje najznačajnije medalje. Međutim, u ovom trenutku naša reprezentacija za poslednjih 18 godina nije osvojila nijednu medalju sa svetskih i evropskih prvenstva, o Olimpijskim igrama da ne govorimo. Nadam se da je ovo prvo veliko takmičenje na kojima će naši bokseri osvojiti medalje, s obzirom na to da se ekipa revnosna sprema. Ozbiljno su shvatili postavljeni zadatak i cilj“, kaže Kačar za Nova.rs.

Iako Srbija već dugo nema rezultate na najjačim takmičenjima, ovoga puta bi situacija mogla se promeni, a Kačar ističe jedan vrlo bitan faktor.

„Moram da priznam da u ovom trenutku nemamo boksere najviše klase, jer se niko od njih nije okitio nijednom značajnom medaljom, ali ne znači da to neće biti sad. Da bi se to ostvarilo u ovom trenutku je vrlo značajan žreb. Za razliku od drugih borilačkih sportova u kojima čak i ako izgubiš, a tvoj protivnik stigne do finala, imaš repesaž i mogućnost da se boriš za bronzu, u boksu toga nema. Ako izgubiš ideš kući“.

Kačar ističe da će put do medalje biti težak, ali da bi neko od naturalizovanih boksera moga da napravi uspeh.

Slobodan Kačar o Svetskom prvenstvu u boksu
Foto: Printscreen Nova.rs/video

„Očekujem da će konačno nekom takmičaru u Srbiji medalja biti oko vrata na ovom Svetskom prvenstvu. Imamo nekoliko dobrih Rusa koji su registrovani u našoj reprezentaciji i koji mogu da osvoje medalje ukoliko budu imali dobar žreb. Imamo i naših nekoliko boksera koji će takođe predstavljati našu zemlju i uz dobar žreb mogu oni da pobede nekoliko mečeva i osvoje medalju. Obzirom da nije bilo kvalifikacija i da će biti mnogo prijavljenih boksera, u nekim kategorijama i 60, 70, to znači da će biti potrebno četiri pobede do bronzane medalje“.

Svetsko prvenstvo u Beogradu će biti prvo koje će imati veliki nagradni fond, jer je AIBA odlučila da najbolje borce finansijski nagradi.

„Verovatno da su novčane nagrade značajno doprinele da masovnost bude mnogo veća nego što je ranije bilo. Ima mnogo siromašnih zemalja koje u nekim kategorijama imaju veliki potencijal, pa će na neki način pokušati da dođu do novca koje AIBA obezbeđuje“, isitče Kačar.

Legenda srpskog boksa ipak naglašava da to za jednog sportistu ne bi trebalo da bude glavni motiv.

„Za prave sportiste novac nije motiv, već pobeda i da se napravi rezultat. Moj brat i ja smo sve vreme boksovali u drugoj ligi, premije su bile male, a naša primanjana vrlo slaba, ali mi smo imali cilj da postignemo vrhunske rezultate. Ako je novac sredstvo koje te motiviše, onda ti nemaš pravi cilj da istraješ u treningu, sportskom životu, redovnom spavanju, zbog toga što to ne ide jedno sa drugim“, zaključuje Kačar.

BONUS VIDEO  Veljko Gligorić o Svetskom prvenstvu u boksu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar