Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Svetsko prvenstvo u olimpijskom boksu u Beogradu biće jedan od najvećih bokserskih spektakla ove godine u svetu.

PROČITAJTE JOŠ

AIBA je odliučila da po prvi put dodeli bogate novčane nagrade za osvajače medalja što je privuklo rekordan broj imena koja će se takmičti za mesto na postolju. Zlato će vredeti 100.000 dolara, srebro 50.000, dok će bronza osvajaču doneti 25.000 dolara.

Zato će Beograd imati priliku da vidi velike zvezde svetskog boksa, a potvrda veličine događaja je podatak da će u okviru promocije u Beogradu tokom turnira biti i Roj Džons Junior, Majk Tajson i Tajson Fjuri.

Srbiju će predstavljati 25 boksera a nadamo se osvajanju medalje na velikim takmičenjima posle 18 godina. Najveća očekivanja su od Veljka Gligorića, Almira Memića i naturalizovanog Rusa Vahida Abasova.

Ipak, kada govorimo o najvećim imenima turnira i glavnim kandidatima za medalju, onda se treba okrenuti ka tradiconalno jakim zemljama na ovom nivou boksa. Stiže nam nekoliko izvrsnih Kubanaca, Uzbekistanaca, Kazahstanaca, Brazilaca, Kolumbijaca.

Endi Kruz Gomez

Verovatno najveće ime predstojećeg prvenstva u Beogradu je Kubanac Endi Kruz Gomez, jedan od četvorice osvajača zlatnih medalja u Tokiju koje ćemo gledati u Beogradskoj areni. Kruz je od početka svoje bokserske karijere navikao da osvaja samo najsjanija odličja. Na prethodna dva svetska prvenstva u Jekaterinburgu i Hamburgu osvojio je dva zlata, a u kolekciji ima i dve uzastopne titule na Panameričkim igrama.

Zanimljivo je da je zlato u Tokiju osvojio u lakoj kategoriji, dok ćemo ga u Beogradu kao i na prethodna dva svetska prvenstva gledati u poluvelter kategoriji, odnosno u većoj težinskoj diviziji koja nije olimpijska.

Hulio Sezar La Kruz

Još jedno veliko ime kubanskog boksa dolazi u Beograd da vrati svoju šampionsku titulu. Sezar Kruz je u Tokiju osvojio drugu uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.
Sve do 2019. godine bio je i neprikosnoveni vladar sveta sa četiri uzastopne titule svetskog šampiona. Na turniru u Rusiji ga je u polufinalu šokirao Bekzad Nurdualetov u polufinalu i sprečio da po peti put uzastopno postane prvak.

To će mu sigurno dati dodatni motiv da se u Beogradu vrati na tron u teškoj kategoriji.

Roniel Iglesias

Posebna priča ovog prvenstva biće kunbanski veteran Ronel Iglesias. Pomalo otpisan iz borbe za najveća odličja, u Tokiju je posle devet godina od Londona ponovo osvojio zlatnu medalju u velter kategoriji.

Zanimljivo je i da je jedinu svetsku tulu uzeo davne 2009 godine u Milanu, a da je u međuvremnu uspeo da osvoji srebro 2017. u Hamburgu. Pre dve godine je posle osam godina pauze osvoji i zlato na Pananameričkim igrama, pa je očigledno da je Iglesias otkrio novu mladost u tridesetima i u Beogradu će želeti da posle 12 godina postane i svetski prvak.

Arlen Lopez

Drugo uzastopno olimpijsko zlato je osvojio i četvrti Kubanac kojeg ćemo gledati u Beogradu, Arlen Lopez. On je potvrdio klasu u sreednjoj kategoriji, a zanimljivo je da nikad ranije mije bio svetski prvak u seniorskoj kunkurenciji u olimpijskom boksu. Ima jednu svetsku titulu iz juniroskih dana i jednu u amaterskom boksu.

Mirazizbek Mirzahalilov

Jedna od najvećih zvezda Uzbekisatnskog boksa, nastupaće u perolakoj kategoriji. Zvanični svetski prvak iz Jekaterinburga Mirzahalilov imaće poseban motiv u Beogradu da se iskupi za debakl na Olimpijskim igrama. On je tada potpuno neočekivano ispao od malo poznatog Irca Kurta Vokera koji je u žestokim razmenama udaraca uspeo da šokira svog rivala. Pogotovo što će mu put biti olakšan jer je Rus Batirgaziev, šampion iz Tokija odlučio da propusti prvenstvo u Beogradu i posveti se profesionalnoj karijeri.

Šakobidin Zoirov

Još jedan Uzbekistanac koji će u Begradu tražiti iskupljenje je Šakobidin Zoirov. Posle zlatne medalje u Riju i zlata u Jekaterinburgu, doživeo je šokantan poraz u četvrtfinalu Tokija od Filipinca Karla Palama koji je kasnije izgubio u finalu od Galal Jafaija. On će u muva kategoriji pokušati da odbrani zaltnu medalju i vrati se na šampionski kolosek.

 

BONUS VIDEO Tadija Kačar o Svetskom prvenstvu u boksu

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar