Blanka Vlašić
Foto: EPA/BERND THISSEN

Hrvatska skakačica uvis Blanka Vlašić objavila je da završava karijeru nakon dugotrajne borbe s povredama.

Ova 37-godišnja Splićanka je u karijeri dva puta bila šampionka sveta na otvorenom (Osaka 2007. i Berlin 2009) i dva puta u dvorani (Valensija 2008. i Doha 2010), dok je jednom bila prvakinja Evrope (Barselona 2010).

#related-news_0

Na Olimpijskim igrama osvojila je srebro 2008. u Pekingu, kao i bronzu 2016. godine u Rio de Žaneiru, što joj je bio i poslednji nastup, nakon kojeg je usledila njena borba s povredama i za povratak na zaletište.

„Još od Rija se trudim da zakrpim povredu, pune četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedeljivi deo mene i tako će uvek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dodje prirodno“, napisala je Blanka Vlašić u saopštenju, prenela je Hina.

Ona je navela da su joj mnogi i pre osvojene bronze u Ruju govorili da odustane, da je već mnogo postigla.

Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

„Da sam ih slušala, ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači jer sam je osvojila doslovno s jednom zdravom nogom. To takmičenje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam“, rekla je Vlašić.

Naredne godine su donele, kako je navela, brojne rehabilitacijske tretmane, nadu, pa razočaranje.

„Iako bi posmatraču sa strane bilo na prvi pogled jasno da je vreme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je morala biti moja. Pre nego što je došla, prošla sam sve faze tugovanja i za mene je to bilo najteže razdoblje u karijeri. I tek nakon svega, u jednom sasvim običnom i mirnom danu, na srce mi je selo: ‘Gotovo je’. Znala sam da je vreme i bila sam potpuno mirna. Osetila sam olakšanje koje nikad ne bih imala da sam ‘išla preko reda’ i naprasno stala onda kada su mnogi mislili da treba“, rekla je ona.

Foto: EPA/BERND THISSEN

Blanka Vlašić je osvojila 19 velikih svetskih medalja, od čega je 13 bilo zlatnih. Čak 165 puta je letela preko letvice koja je bila na visini od dva metra ili višoj.

Lični rekord od dva metra i osam centimetra, što je drugi najbolji rezultat svih vremena, postavila je 2009. na zagrebačkom mitingu, Hanžeku. Jedan centimetar ispred nje ostala je samo legendarna Bugarka Stefka Kostadinova sa svetskim rekordom postavljenim još 1987. godine.

Na vrhuncu karijere bila je 2010. godine kad je osvojila titule svetske dvoranske i evropske prvakinje, trijumfovala je u Dijamantskoj ligi i pobedila na 18 od 20 mitinga na kojima je učestvovala. Te godine proglašena je za najbolju svetsku i evropsku atletičarku.

Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

„Ponosna sam na svoju karijeru“, rekla je Vlašić i dodala da je zahvalna prijateljima i navijačima koji su verovali u nju i skakali zajedno sa njom.

„Iako je atletika individualni sport, uvek sam se osećala kao deo ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom za mene je uvek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom aplauzu, okrećem novu životnu stranicu“, zaključila je Vlašić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar