Foto: FIBA

Olimpijske igre dobiće novi sistem takmičenja kada je u pitanju košarka, zbog aktuelne situacije su to rešili organizatori.

PROČITAJTE JOŠ

Prema novom formatu, formiraće se tri grupe od po četiri ekipe, ranije su dve grupe bile formirane sa po šest timova.

Najbolja dva tima idu u četvrtfinale, uz dve najbolje trećeplasirane ekipe, a sa novim sistemom, finalisti će igrati šest utakmica, umesto osam, prema prvom sistemu.

Za sada se osam ekipa plasiralo na Igre, a to su Nigerija, Argentina, SAD, Iran, Japan, Francuska, Španija i Australija.

Ostala mesta popuniće se kroz kvalifikacione turnire, a Srbija je u Beograd domaćin Dominikani i Novom Zelandu u grupi A, od 29. juna do 4. jula. U grupi B su Portoriko, Italija i Senegal, onda se igraju polufinala A1 – B2 i A2 – B1, pobednici igraju finale i odlučuju o olimpijskoj vizi.

Žreb za grupe održaće se 2. februara u Švajcarskoj, u 10.30 po našem vremenu, biće prenošen na Jutjubu i Fejsbuku.

U ženskoj konkurenciji, Srbija predstavlja Evropu uz Belgiju, Francusku i Španiju, tu su još Nigerija, Kanada, Portoriko, SAD, Kina, Japan, Koreja i Australija.

Timovi će biti u četiri šešira, prave se i ovde tri grupe sa po četiri ekipe. Maksimum je da jedna grupa može imati dve evropske selekcije, ne može biti više od jedne ekipe sa drugih kontinenata u jednoj grupi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar