EPA/VASSIL DONEV

Andrea Arsović, srpska reprezentativka u streljaštvu, objasnila je za Nova.rs zbog čega će ove Olimpijske igre biti toliko drugačije, ali i zbog čega strelci mogu bez ispaljenog hica na takmičenjima da krenu put Tokija.

Arsović je krajem februara 2020. godine na Evropskom prvenstvu u poljskom Vroclavu osvojila bronzanu medalju u disciplini vazdušna puška, čime je izborila i olimpijsku vizu za OI.

Govorila je o tome kako teku pripreme pred Olimpijske igre koje se od 23. jula do 8. avgusta održavaju u Japanu, po prvi put neparne kalendarske godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Vrlo sam zadovoljna, ono što smo od početka godine sproveli po planu mog trenera Dragana Domovića. Prvi deo bazičnih priprema bio je u mom klubu streljačkom klubu Partizan u januaru i februaru, krajem februara sam krenula sa pripremama u Kragujevcu, gde imamo odlične uslove za mali kalibar. Nekih 17, 18 dana sam provela u Kragujevcu, ovaj deo priprema je u Beogradu i klubu i Carevoj ćupriji. U nedelju putujemo u Novi Sad, tamo ću biti deset dana, to su pretposldenje pripreme pred Evropsko prvenstvo koje nas čeka u maju“, započela je naša trofejna strelkinja za Nova.rs.

Objasnila je zbog čega je priprema dodatno otežana, ali da je uteha da se sa sigurnošću zna da će Olimpijske igre ipak biti održane.

„Odlična uvertira je što ćemo se na EP takmičiti u svim disciplinama i što ćemo dva meseca pre Olimpijskih igara imati veliko test takmičenje, da vidimo na kakvom smo putu. Da znamo na čemu treba da radimo i šta da popravimo za Olimpijske igre, još uvek nije sigurno da ćemo juna imati Svetski kup. Za sada bi trebalo da bude, ali se zbog mera ništa ne zna. Sve pripreme ćemo zbog toga imati ili u klubu ili u Novom Sadu.“

Objasnila je i kako je koronavirus promenio pripreme sportista i da je sada najbitnije prilagoditi se svim izazovima.

„Sve je drugačije od marta prošle godine. Svesni smo da moramo samo što brže da se prilagođavamo situaciji, mi smo sportisti vredni i orni, disciplinovani. To su naše osnovne odlike uz izdržljivost, ali postoje momenti kada morate brzo da se prilagodite situaciji. Mi smo trebali da imamo EP u martu, ali je odloženo za maj. Sve je na tome da smo srećni da će sigurno biti Olimpijske igre, da njih spremamo, a sve do tada, kako bude drugima tako i nama. Druge nema…“

Foto: EPA/VASSIL DONEV

Istakla je da će ovo biti potpuno drugačiji od svih olimpijskih igara.

„To što nas tamo čeka, biće jedne nove Olimpijske igre. Učestvovala sam u Londonu i Riju, ali će ovo biti nešto potpuno novo. Sa druge strane, mi na EP i Svetskim kupovima, nemamo toliko pulike koliko na Svetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama, tako da to neće biti veliki faktor koji će uticati na nas kao u ekipnim sportovima gde je podrška veoma bitna i dodatni motiv. Kod nas je to u manjoj meri, ne mogu da kažem da nam je svejedno, ali tako je kako je…“

Objasnila je i kakvu će proceduru morati da prođe svaki sportista pre odlaska u Japan.

„Imamo tačno koliko PCR testova treba da uradimo u Srbiji dan pre, na dan polaska. Kada stignemo tamo, da li ćemo i svaki dan raditi… Spremni smo na to i na to da nas čeka taj protokol, samo da ostanemo živi i zdravi, pa ćemo lako raditi testove.“

Objasnila je da je sađenje drveća još jedan način kako sporisti mogu da pomognu zajednici.

„Promovisanje olimpijskih vrednosti je uvek deo nas. Tako i ovog puta, zaštitu životne sredine kao jednu od velike važnosti za sve nas. Ponosna sam što uvek možemo, mi sportisti da ističemo koliko je bitno da se ponašamo odgovorno i da doprinosimo zajednici. U petak smo prisustvovali sađenju japanskih trešnji, Beograd je dobio novi park koji izgleda jako lepo. Na lepoj lokaciji i verujem da ce me svaki put podsetiti na nas put u Tokio i svu situaciju u kojoj se jos uvek nalazimo“, završila je Andrea Arsović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar