Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Plivačka federacija SAD zatražila od je matičnog olimpijskog komiteta da založi svoj glas u pomeranju Olimpijskih igara za 2021 godinu.

Dva velika takmičenja u 2020. su odložena za 2021. godinu, Kopa Amerika i Evropsko prvenstvo u fudbalu. Ali ono najveće, Olimpijske igre (još) nisu.

Tačnije, organizatori Igara u Tokiju i Međunarodni olimpijski komitet su rekli da ima dovoljno vremena do početka i da nema (još) dovoljno razloga za odlaganje.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak razne sportske organizacije, bar nezvanično, sumnjaju da će do 24. jula biti zdravstveno bezbedno u Tokiju da bi se upalio olimpijski plamen. Prvi koji su, ipak, to javno saopštili su čelnici Plivačke fedearcije SAD.

„Prava i odgovorna stvar koju treba da učinimo je da damo prednost nečijem zdravlju i sigurnosti, kao i da na odgovarajući način prepoznamo posledice globalne pandemije na sportskim pripremama. Pandemija je prešla granice i prouzrokovala pustoš nad čitavom populacijom, uključujući i poštovane takmičare. Svi su doživeli nezamislive poremećaje, samo nekoliko meseci pre Olimpijskih igara, što dovodi u pitanje autentičnost ravnopravnih uslova za sve. Ne postoje savršeno rešenje. Odlaganje omogućava svim sportistima da se pripreme za sigurne i uspešne Olimpijske igre 2021. Pozivamo USOPC, kao lidera u olimpijskom pokretu, da koristi svoj glas i govori u ime sportista.”, navedeno je u otvorenom pismu Plivačke federacije SAD upućenom Olimpijskom komitetu SAD (USOPC).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram