Foto: EPA-EFE

Usik je nerešiva enigma za Džošuu.

Aleksandar Usik ponovo je postao prvak sveta nakon što je u spektaklu u Saudijskoj Arabiji odbranio titulu podeljenom odlukom sudija posle velike borbe u 12 rundi sa Entonijem Džošuom.

PROČITAJTE JOŠ

On je zadržao pojaseve u WBA, IBF i WBO verziji. Jedan sudija je bodovao 115-113 za Usika, jedan 116-112 za Ukrajinca, a jedan, pomalo iznenađujuće, 115-113 za Džošuu.

Posle ove pobede Usik, olimpijski šampion iz Londona 2012. godine, ima skor od 20 pobeda (13 nokautom) u profesionalnom ringu. Džošua je poražen treći put u poslednjih pet mečeva, a sada ima skor od 24 pobede (22 nokauta) i 3 poraza.

Ovo je bila velika šansa za Britanca dapostane deo grupe velikana koji su triput postajali svetski šampioni teške kategorije, a to su pre njega uradili Muhamed Ali, Majkl Murer, Vitalij Kličko, Lenoks Luis i Ivander Holifild.

Usik je posle pobede izjavio da želi da sledeći meč ima sa Britancem Tajsonom Fjurijem, aktuelnim WBC šampionom. Pobednik tog eventualnog duela bio bi prvi neprikosnoveni prvak sveta u teškoj kategoriji u 21. veku, prvi još od Lenoksa Luisa. Usik je potom rekao, da ako mu protivnik ne bude Fjuri, neće želeti uopšte da se bori.

Nije borba ponudila mnogo uzbuđenja na startu – u prvoj rundi skoro da nismo videli udarce, a potom je Džošua demonstrirao da je aktivniji nego u prvom meču. Usikova aktivnost je bila veća u četvrtoj i petoj rundi, mada je bilo teško bodovati jer nijedan bokser nije ostvario jasnu prednost.

Foro: EPA-EFE

Ukrajinac je „ispaljivao“ više udaraca, mnogo je fintirao, dobro je pomerao glavu u defanzivini, ali Džošua je i dalje ostao oprezan i nije se upustio u nekontrolisane razmene.

Deveta runda je prva u kojoj je jedan od boksera doveo protivnika u opasnost od prekida – Džošua je imao nekoliko dobrih kombinacija, pogodio rivala, naročito u telo i idući napred zadao je neke ubojite udarce. Britanac mnogo više uspeha ima kada napada telo rivala.

U desetoj rundi konačno vidimo duge i ubojite kombinacije – šampion Usik je pogodio rivala brojnim brzim udarcima u dugim kombinacijama, iako je u jednom trenutku Džošua zadao dobar udarac iz kontre. Nije bio Usik blizu prekida, ali je u određenim trenucima uzdrmao izazivača.

Usik je bolji i u 11. rundi, mnogo je brži u poznoj fazi borbe i daleko češće pogađa. Tokom čitavog meča Usik je defanzivno znatno odgovorniji i neutralisao je brojne udarce i u glavu i u telo koje je zadao Džošua. U sličnom maniru Usik završava i 12. rundu u kojoj je zadržao visok tempo, neumoran rad nogu i visok volumen udaraca.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare