Foto: EPA/GRZEGORZ MICHALOWSKI

Aleksandar Atanasijević, odbojkaški reprezentativac Srbije, prošao je najgore dane pandemije koronavirusa u Italiji, ali ga je zaraza sačekala kada se najmanje nadao - u Beogradu, svom rodnom gradu.

Korektor Peruđe se tokom perioda izolacije u Italiji javljao, prenosio informacije i izveštavao o stanju stvari, ističući da su okolnosti bile veoma ozbiljne, kao i da su dozvole bile neophodne čak i za odlazak u prodavnicu.

PROČITAJTE JOŠ

Atanasijević je uspeo da se vrati u Srbiju, u kojoj je praktično „proglašena sloboda“ i gde su sa različitih strana stizale uglavnom oprečne informacije.

Dok je jedan stručnjak govorio da je rizik i dalje postoji, drugi stručnjak je davao preporuke da bi trebalo „svi da se zarazimo“, a već neko treći je imao neko treće mišljenje…

Simptomatična je bila reakcija trenera košarkaša Partizana Andree Trinkijerija, koji prešao Atanasijevićevim putem, iz zaključane Italije u „oslobođenu“ Srbiju.

„Ne bih da držim lekcije, ali se ljudi u Srbiji ponašaju kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je Trinkijeri.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Takav scenario je sačekao i nekadašnjeg odbojkaša crno-belog tima. Sačekao ga je i – koronavirus.

„U Italiji ništa nije moglo da se radi, da se izlazi, sve je bilo zatvoreno. Kada sam došao ovde izgledalo mi je kao da je situacija sjajna, sve je otvoreno, možeš da ideš svuda, nisam ni razmišljao o koronavirusu, takva atmosfera se stvorila. I onda kada se čovek najmanje nada…“, rekao je Atanasijević za Nova.rs.

Tome se možda i nadao u Italiji, ali ga je virus zaobišao, uprkos činjenici da je bio čest gost bolnica.

„Ja sam bio u Italiji do sredine maja, imao sam operaciju kolena, a tokom oporavka sam dobio upalu pluća. Radio sam tri, četiri testa u Italiji i jedan pred dolazak u Srbiju da ne bih bio u karantinu i da bih mogao da se posvetim rehabilitaciji kolena. Možda sam bio previše opušten u Srbiji… U sredu ujutru sam osetio temperaturu i otišao sam u bolnicu…“

Njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo posle nekoliko dana.

„Skoro pa je normalno. Istina je da virus nije toliko jako kao što je bio, ali sam prvih dana morao da budem u bolnici. Prepisana mi je terapija, pušten sam na kućno lečenje i moraću da budem u karantinu. Dobio sam terapiju, kod kuće ću biti naredne dve nedelje… Karantin, još malo karantina. Navikao sam na neki način, pomirio sam se sa tim. Želim samo da se što bolje oporavim“.

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

U prvoj reakciji Atanasijević je izrazio nadu da nikoga nije zarazio, ali to ipak nije bio slučaj.

„Posle mene je virus dobila i moja mama, potom i dva najbolja druga. Zbog toga ne vidim da je virus izgubio snagu, ali nisu imali velike simptome, možda dan, dan i po…“

Iz kampanje #ostanitekodkuce, Srbija je prešla u kampanju #budimoodgovorni… Više od bilo kakve kampanje vredi reč jednog vrhunskog sportiste čije zdravlje je dovedeno u pitanje zbog „državnog opuštanja“.

„Moj savet svima je da se pridržavaju, da se čuvaju maksimalno. Zaista, na mom primeru se vidi da je daleko od toga da je sve prošlo. Ja ne znam gde sam se zarazio, ali sam se lako zarazio pošto se ni na jednom mestu nisam zadržao duže od sat vremena. Bez obzira na to kako je izgledalo pre mesec dana, nije se popravilo, ali su mi rekli da je virus ranije bio praćen jačim simptomima“.

Atanasijević će novi karantin pokušati da iskoristi da još malo odmori svoje telo i da svež uđe u pripreme za narednu sezonu.

„Krajem avgusta nastavljamo sezonu Superkupom, to će biti prvo takmičenje, a u julu bi trebalo da krenu pripreme. Pitaju se iz kluba kako je moguće da sam se zarazio ovde, ali nemaju razloga da budu ljuti. U kontaktu smo, drago mi je što vode računa“, zaključio je Atanasijević za Nova.rs.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar